Jump to content
IGNORED

Temperatura spada podczas jazdy

Recommended Posts

Posted

Witam mam problem a układem chłodzenia mianowicie problem polega na tym że przy normalnej jeździe silniki ma tem. około 70 stopni a po wyłączeniu ogrzewania nagrzewa się normalnie do 90 , dodam że termostat został już wymieniony (przed wymianą pokazywał 0 stopni ) , pod komputerem pokazało taki błąd "zawór blokowania płynu chłodzącego , układ Climatronic" , nie mam pojęcia gdzie jest ten zawór... proszę o pomoc 

• 3 weeks later...
Posted
W dniu 16.12.2017 o 19:56, Bobolik napisał:

Witam mam problem a układem chłodzenia mianowicie problem polega na tym że przy normalnej jeździe silniki ma tem. około 70 stopni a po wyłączeniu ogrzewania nagrzewa się normalnie do 90 , dodam że termostat został już wymieniony (przed wymianą pokazywał 0 stopni ) , pod komputerem pokazało taki błąd "zawór blokowania płynu chłodzącego , układ Climatronic" , nie mam pojęcia gdzie jest ten zawór... proszę o pomoc 

Zawór blokowania płynu chłodzącego a może dotyczy dodatkowej pompy wody 03L965561 która jest zamontowana w okolicy chłodnicy oleju,

Posted

pompka została wymieniona i problem dalej nie ustąpił ,  sumując , nowy termostat + czujnik tem. płynu + dodatkowa pompa wody... brak efektu , po 15 stycznia umówiłem się na strawdzenie klap nastawnych nagrzewnicy , czy to może być przyczyną ? nie mam więcej pomysłów 

Posted
38 minut temu, Bobolik napisał:

czujnik tem. płynu

Jaki czujnik wsadziłeś? Być może czujnik od nowości jest wadliwy co nie raz się tu na forum zdarzało.

Podłącz Vaga na zimnym silniku i porównaj temp. otoczenia ze wskazaniem temp. czujnika, będziesz wiedział czy czujnik jest dobry.

Posted

czujnik przełożyłem z ojca audi ten sam model itp te same numery miał,  u niego wszystko ok u mnie nie dało to efektu 

Posted
12 minut temu, Bobolik napisał:

czujnik przełożyłem z ojca audi ten sam model itp te same numery miał,  u niego wszystko ok u mnie nie dało to efektu 

A termostat na pewno dobry? Termostaty lubią być wredne.

Posted

raz wymieniany przez mechanika i raz ja sam wymieniłem bo też mi śmierdział ale nadal to samo , bez włączonego ogrzewania temperatura cały czas 90 stopni po włączeniu spada 

Posted
2 minuty temu, Bobolik napisał:

raz wymieniany przez mechanika i raz ja sam wymieniłem bo też mi śmierdział ale nadal to samo , bez włączonego ogrzewania temperatura cały czas 90 stopni po włączeniu spada 

Ej, ten samochód co Ty masz ponoć jest problem z tymi termostatami. Gdzieś był temat o temperaturze jak poszukasz to tam było wszystko opisane. Ponoć tak jest fabrycznie zrobione i nie wiem czy chłopaki znaleźli na to patent czy nie.

U nas na forum było o tym i to dość sporo.