9tomek5 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam Wiem ze to nie audi ale to jedna grupa (Audiczki przy kupnie niestety były standardowo wyposażone w szpachle ) Wiec padł wybór na Exeo... Do rzeczy Niepokoi mnie ta praca na zimny silniku A podczas zagrzania (jazdy około 20km na ciężkiej nodze ) zapala się kontrolka niskiego ciśnienia silnika ciśnienie przy Ok 3tys obrotów na ciepłym dochodzi do 5 bar Czujnik ciśnienia nowy olej castrol 5w30 (wcześniej long life..) Pytanie moje do was ile mogę rządac zwrotu od sprzedawcy? Co w nim siedzi? Czy najlepiej oddać go sprzedającemu Pozdrawiam Link do pracy silnikahttps://youtu.be/r3k9auUxQkM
przem8 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Kontrolkę ciśnienia oleju może powodować uszkodzony napinacz łańcuszka rozrządu. Na jałowych jakie było ciśnienie na ciepłym? Główna przyczyna w tych silnikach tej kontrolki to zawalony smok olejowy. Ori napinacz w aso 2,5 tys. Zamienniki to loteria ale tysiaka trzeba przeznaczyć na komplet dobrych części jeśli byłby to napinacz... Edytowane 4 Stycznia 2018 przez przem8
9tomek5 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2018 Na jałowym z tego co pamietam około 1,5 się wachalo
przem8 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ciśnienie wydaje się być w porządku. Jak jest dobrze rozgrzany silnik to słychać jakieś niepokojące dźwięki z okolic napinacza? Jak możesz to nagraj jeszcze raz filmik po odpaleniu na zimnym skupiając się głównie na napinaczu (tylna część głowicy).
9tomek5 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2018 Na ciepłym nic nie słychać nagram ale dopiero we wtorek (praca)
9tomek5 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2018 Temperatura wody miała około 70 stopni. Tu grzechocze trochę ale jak temperatura w układzie ma powyżej 90 to nic nie słychać
przem8 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Tak jakby napinacz. Trzeba ściągnąć pokrywę zaworów i dokładniej się przyjrzeć. Przy okazji wymiany polecam czyszczenie smoka olejowego, aby mieć pewność, że z ciśnieniem oleju będzie ok w przyszłości. Kiedyś miałem przypadek grzechotania przy niskich obrotach ale zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Okazało się, że łańcuszek tarł o głowicę.
9tomek5 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2018 Problem z kontrolką zażegnany Powód raczej standard w 1.8t zatkany smok a dla pewności wymieniona pompa olejowa na nową Dzięki wszystkim za pomoc Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi