Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z ustawieniem geometrii.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, od miesiąca walczę u mechanika z geometrią której nie da się ustawić.
zacznę od tego co jest nowe w zawieszeniu:
-wahacze przód

-tuleje w dużych wahaczach na tyle

-stabilizatory itp tył

-tuleje w sankach

-amory tył 15tys km, przód 10tys km

do tego nowe opony, nowe felgi, nowe tarcze i klocki.

samochód jedzie prosto do czasu łapania minimalnej nierówności, wtedy buja w losową stronę, jakby pływało zawieszenie.
jak wieje mały wiatr to jechać się nie da.

sprężyny są stare ale wyglądają na dobre. sprężyny obniżone z sline i są założone amory monroe z obniżonym skokiem.

gdzie szukać problemu?

Opublikowano

A układ kierowniczy jak ? Nie masz luzów na maglownicy np? Czujesz czy lata Ci przód czy tył ?

Opublikowano

Czemu się nie ustawić? I czego? Za mało szczegółów!!!

Chodzi o przód czy tył? O Zbieżnosć czy kąty? Jeżeli przód i kąty nie możesz dojść to:

- krzywa buda

- krzywe sanki

- przesunięte przednie sanki

- krzywe wahacze / zwrotnica

Amortyzator przy wielowahczu dużo do geometrii nie ma. Daj wynik z pomiaru geometrii. To wróżenie z fusów taki tekst.

Opublikowano
  • Autor

układ kierowniczy wydaje się sztywny, reaguje na dotyk. wyraźnie czuć że lata przód.

zbieżność jest dobra, chodzi o kąty.
sanki robiłem w tamtym roku, wymieniałem tuleje bo były luzy, zwrotnica i wahacze też jest spoko bo wczoraj były dokładnie sprawdzone.
wyniki z geometrii mogę ogarnąć na poniedziałek ale z tego co wiem to pierwsze ustawienie było "podręcznikowe" ale niestety ciągnęło w prawą stronę, drugie, trzecie już było robione pod metodą prób i poprawek, samochód jedzie prosto jak strzała do póki nie złapie nierówności.
niepotrzebnie się w to pchałem, przed ustawianiem było o niebo lepiej.

Edytowane przez tracer123

Opublikowano

pisałeś że masz sprężyny z s-line. Ja jak wymieniłem kompletne zawieszenie i amory bo stare już były padnięte po prawej stronie i pojechałem na geometrie przód tył za pierwszym razem nie mógł ustawić kątów ponieważ w programie ustawił standardowe zawieszenie. Sugerował się kolorem amortyzatorów nie dowodem rejestracyjnym, dopiero za drugim razem wybrał moje zawieszenie po numerze vin ( a w mojej wersji były trzy do wyboru ) ustawił i wszystko było już ok, najwięcej problemu było z tyłem bo tam prócz amorów i hebli nic nie robiłem więc walczyli ze śrubami. Może moja odpowiedź trochę Tobie pomoże.

Opublikowano
  • Autor

No ja mam wymienione standardowe zawieszenie na sline, a później były zmienione amortyzatory na te z obniżonym skokiem od monroe.

Wspomnę w poniedziałek o tym i zobaczymy. 

/edit

problem rozwiązany, winna jest przekładnia kierownicza. po "złapaniu" nierówności układ kierowniczy nie korygował położeniu kół i samochód sam skręcał.

Edytowane przez tracer123