Jump to content
IGNORED

Regulacja poziomu świateł

Recommended Posts

Posted

Witam, dopadł mnie pewien problem z silniczkiem lewej lampy. Jeszcze wczoraj normalnie wszystko działało, a dzisiaj przy zmianie poziomu pokrętłem w samochodzie, prawa lampa normalnie opada, a lewa zawiesza się w połowie.. O 1 poziom normalnie schodzi, o drugi ledwo co, a o trzeci praktycznie nic. Czyżby silniczek regulacji padł, czy coś blokuje odbłyśnik w lampie? Dodam też, że ostatnio wymieniałem odbłyśniki soczewek, i po tym zabiegu nie jestem w stanie tak ustawić świateł długich, aby świeciły na ziemię. Świecą wyżej jak powinny, nawet przy maksymalnie ustawionych lampach w dół.. 

Tak jest przy lampach 'w połowie" (najpierw włączam długie, potem mijania)

Światła w połowie

Tak przy lampach maksymalnie do góry

Światła maksymalnie w górę

Tutaj widać przy ścianie, na nagraniu nie widać za dobrze, ale powiem, że długie świecą dokładnie nad tym załamaniem. Jak to u Was wygląda?

Przy ścianie

Dodam, że wcześniej na długich na prawdę dużo widziałem.. Czy jest to możliwe, że da się długie inaczej ustawić ręcznie, niż przez te 2 śrubki?

Posted

Up, silniczek naprawiłem przez rozkręcenie, wyczyszczenie, ustawienie na poziom 0 (jest tak taki suwak), przesmarowanie na nowo smarem do łożysk i wszystko śmiga jak się patrzy. Zepsułem to pewnie przy gracaniu kątem świateł, za blisko dałem światła do silniczka i ten próbując wejść na poziom 0 przeskoczył o kilka ząbków na przekładni i nie był w stanie sprawnie funkcjonować.