Jump to content
Przerwa techniczna od 18:00. Wracamy najszybciej jak to będzie możliwe. Przepraszamy za niedogodności.
IGNORED

[2.0 ALT] Brak grzania po remoncie

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Krótko zwięźle i na temat. Borykam się z ogrzewaniem od 1.5 roku. Ponad pół roku temu wymieniona nagrzewnica oraz chłodnica. Tydzień temu kapitalny remont głowicy (Było CO2 w układzie, płynu sporo ubywało), autko śmiga, ale.. Tutaj jest moje ale. Dalej w sumie nie mam ogrzewania w kabinie. Odbierając auto Pan powiedział, że jest jakiś błąd klapek sterujących ciepło/zimno czy coś takiego (dokładnie nie pamiętam). Mówił, aby jeździć, bo Oni na tą chwilę błąd skasowali i ogrzewanie jest. Oczywiście zniknęło, teraz w sumie pojawia się ogrzewanie gdy jadę z ciut większą prędkością, jak zwalniam bądź stoję automatycznie zaczyna dmuchać zimniejszym. Czasami jest tak, że auto odpalam i zostawiam i zaczyna dmuchać ciepłym, czasami jest tak, że przed 10-20km jadąc w ogóle nie ma ciepłego powietrza. Dodam tylko, że: jak auto złapie 90 stopni i nie grzeje to płyn w zbiorniczku wyrównawczym mam podniesiony (gdzieś od minimum na zimnym do max na rozgrzanym), a innym razem jak auto złapie 90 stopni i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem to płyn podnosi się dosłownie delikatnie (wiem, że to normalne w takim przypadku), ale nie kopci z wydechów. Teraz moje pytanie czy jest to wina tylko i wyłącznie tych klapek sterujących, których błąd pokazuje? Czy coś innego? 

@Edit i jeszcze jedno zapytanie czy to normalne, że na drugi dzień, gdy odkręcam korek od zbiorniczka wyrównawczego na zimnym silniku syczy i po odkręceniu płyn wraca i się podnosi?

Edited by xDoniu
Posted

Raczej masz zapowietrzony układ.