Jump to content
IGNORED

Trzeszczenie pod podwoziem Audi A4B8

Recommended Posts

Posted (edited)
Witam,
mam taki problem, posiadam audi a4 b8 z 2008 roku - jestem pierwszym wlascicielem ( co wyklucza wypadek o ktorym nie wiem ).
W samochodzie od jakiegoś pól roku coś stuka. Wszystko co dalo sie "wywalic" z auta - łącznie  z kolem zapasowym juz wywalilem
w celu sprawdzenia czy nie jest to pczyczyna stukow. Stukanie jest slyszalne w srodku samochodu w czasie jazdy po 
nierownej drodze, wybojach itp. ( ale juz po ulicy z kostki kamiennej nie ). Jest to dziwny odglos metaliczny prawdopodobnie z pod samochodu,
jednak mimo wielu prob ustalenia nie mozna dojsc do tego czy odglos pochodzi z prawej , lewej , przodu czy z tylu - poprostu kazdy slyszy go z
innej czesci. Jest to taki odglos jakby kiwajacej sie blachy,lub ocierającej się sparciałej gumy  ( jak kawalek rury ktory jest przegnity i wisi na ostatnich przegniłych łączach i chwieje 
sie - ala na horrorach , lub cos jakby rura wydechowa w calosci na nierownosciach zaczynala sie chustac ). W serwisie tez juz bylem
i na podnośniku sprawdzali wszystko od spodu - wszystko co nie wymaga rozkręcania , i nic nie znaleźli 
Co więcej teraz w zimie tłucze się to cały czas na dziurawej drodze ale jak było lato- jesień tłukło się to jak samochód był zimny ale już po jakimś
czasie jak się zagrzał przestawało się tłuc całkowicie i rano po nocy jak znów był zimny od nowa.
Dodatkowo dziś przy obserwowałem jadąc  w 3 osoby w tym 1 na tylnej kanapie ze tłuczenie  jakby było mniejsze ale jednak było.
Na drodze rownej ( np. autostrada ) zero problemu , na drodze dziurawej lub sfaldowanej z wybojami zjawisko jest mocno slyszalne.
Dodatkowo wjechanie na prostej drodze w pojedyncza dziure ( obojetne czy prawym czy lewym kolem ) przewaznie nie powoduje slyszalnego efektu,
musi to być odcinek drogi gdzie samochód wpada w wibracje. Zauważyłem ze jak nacisnę hamulec i włożę wsteczny podrywając sprzęgło do ruszania tez słyszę ten odgłos.   Dodam jeszcze ze juz wymieniłem poduchę pod skrzynia wahacze i łączniki ale bez amortyzatorów kompletne sprzęgło  i nadal nic 

Bardzo prosze o pomoc  jesli ktos ma jakies pomysly co moze byc przyczyna mechanicy i serwisy rozkładaja rece
Edited by lukasz251
Posted

Może to półoś się tłucze

• 1 month later...
Posted

Na wahaczach nie masz pozrywanych gum? To dokładnie daje takie objawy.