Jump to content
IGNORED

Felgi MAM do A4 B8 czy podejdą?

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam Panowie! :hi: Czy ktoś z Was się orientuję czy taka felga 18'  firmy MAM ET 30 , szerokość 8'  podejdzie do A4 B8 na standardowym 1BA (miękkim) zawiasie? Nie będzie nic wystawać po za nadkole? :huh:

Poniżej linki i foto:

http://allegro.pl/felgi-mam-a1-18-5x112-audi-a4-germany-germany-i6914628864.html

a1_si_01.jpg

Edited by A4 FAN
Posted

Bedzie ok 1cm schowane w stosunku do nadkola. 

Posted (edited)

Super dzięki Przemek za odp. :banan:  a, proszę napisz czy, może zakładałeś felgi o takich parametrach lub gdzieś widziałeś jak to wygląda?  Pytam, ponieważ mam wybór u tego sprzedającego , albo te Et 30  lub Et 42, nie wiem na które się zdecydować , który zestaw będzie lepiej wyglądał? Z góry dzięki za każde info.:hi:

Edited by A4 FAN
Posted

Witaj,

Wkładałem MAM 8" szerokie z ET30 do A4 B7.

Przód siedzi idealnie, z tyłu jeszcze by z 5-6 mm dystans wlazł.

Także do B8 8" szerokie z ET30 wchodzi bez problemu.

Nic nie ma prawa przycierać.

Jakie gumy chcesz dać?

Pozdrawiam!

Posted
5 godzin temu, black4 napisał:

Witaj,

Wkładałem MAM 8" szerokie z ET30 do A4 B7.

Przód siedzi idealnie, z tyłu jeszcze by z 5-6 mm dystans wlazł.

Także do B8 8" szerokie z ET30 wchodzi bez problemu.

Nic nie ma prawa przycierać.

Jakie gumy chcesz dać?

Pozdrawiam!

Hej! Dzięki z info, poczekam może ktoś ma foto jak to wygląda w B8. Jeśli chodzi o ogumienie to standardowe do A4 B8 jest 245/40/18  , ale mam złe doświadczenia jeśli chodzi o opony 245 w 17' (zima)  , rzuca autem w niewielkich koleinach, nawet tu gdzie przebywam w DE,z kolei mój szwagier posiada też A4 B8 i gumy w rozm. 245/40/18 i potwierdza ,że na koleinach trochę "nosi" ,  dlatego u siebie w tych 17' (zima) zmieniłem na 235 i problem zniknął, prowadzi się o niebo lepiej na nierównosciach , także jak na razie zastanawiam się jeszcze co wrzucę, ale na pewno  245 lub 235  bo 225 to trochę za wąskie mi się wydaję do A4 B8 . Pozdro! 

Posted
W dniu 29.01.2018 o 17:42, A4 FAN napisał:

Super dzięki Przemek za odp. :banan:  a, proszę napisz czy, może zakładałeś felgi o takich parametrach lub gdzieś widziałeś jak to wygląda?  Pytam, ponieważ mam wybór u tego sprzedającego , albo te Et-30  lub Et-42, nie wiem na które się zdecydować , który zestaw będzie lepiej wyglądał? Z góry dzięki za każde info.:hi:

Mam teraz 8,5x18 et29, które są spasowane na 0 z nadkolami. Do symulacji innej średnicy, et oraz szerokości kól używam kalkulatora na jednej ze stron. Wpisujesz bieżącą konfigurację koła a następnie parametry nowych kół. Kalkulator w sposób graficzny pokazuje Ci stare i nowe kolo, oblicza % przekłamania licznika, obwód, średnice zewnętrzną koła oraz odległość rantu zewnętrznego nowego koła w stosunku do rantu starego koła. Jeśli wpisze mój setup kół, który jest spasowany na 0 i parametry koła, które chce sprawdzić to widzę o ile będzie schowane lub będzie wystawać. W Twoim przypadku będzie schowane o 7,4mm. Wybrałbym na Twoim mijescu et30 i opone 225/40/18 bo pasuje idealnie do szerokości felgi. Na moich felgach mam 245/40/18, które wg mnie są za szerokie. Hałas i opory toczenia. Na b7 miałem 19x9 z oponami 225/35 przód i 235/35 tył. Znacznie lepiej się na tym jeździło

Posted

Do 17" felg w B8 najlepszym rozmiarem jest 225/50 czyli taki jaki zakłada Audi.

Przy okazji przed wartością ET nie pisze się znaku - bo to oznaczałoby, że ET jest -30 ;)

Posted (edited)
6 godzin temu, granatowy napisał:

Do 17" felg w B8 najlepszym rozmiarem jest 225/50 czyli taki jaki zakłada Audi.

Przy okazji przed wartością ET nie pisze się znaku - bo to oznaczałoby, że ET jest -30 ;)

Z tego co się orientuję to w A4 B8 w wersji S-LINE ,alu 17' , stosowano również rozmiar 245/45 i na takimi zestawie kupiłem auto w de, mimo ,że mam wersję standard, chyba nie ma to większego znaczenia ,poniżej przykład tych felg z oponami: 

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/631703-17-quot-Audi-OEM-Genuine-Wheels-10-spoke-A4-245-45-17-Pirelli-All-Season-Tires

Czy 225/50 do 17' są najlepszym rozmiarem? hm...,   trudno powiedzieć, na pewno zgodny z zaleceniami producenta jak i te 245/45 , jak dla mnie 225/50 to wysoki balon ,wąska opona , komfort jazdy,opór toczenia pewnie plus , wygląd (jak dla mnie) to minus 

Co do oznaczenia ET , zgadza się mój błąd,poprawione, ale chyba każdy się domyślił...  ;) 

Edited by A4 FAN
  • 2 years later...
Posted
W dniu 28.01.2018 o 20:10, A4 FAN napisał:

Witam Panowie! :hi: Czy ktoś z Was się orientuję czy taka felga 18'  firmy MAM ET 30 , szerokość 8'  podejdzie do A4 B8 na standardowym 1BA (miękkim) zawiasie? Nie będzie nic wystawać po za nadkole? :huh:

Poniżej linki i foto:

http://allegro.pl/felgi-mam-a1-18-5x112-audi-a4-germany-germany-i6914628864.html

a1_si_01.jpg

Czesc

Macie moze zdjecie kak prezentuje sie B8 na takiej feldze z 1BA i opona 225/45? ;)