Jump to content
Przerwa techniczna od 18:00. Wracamy najszybciej jak to będzie możliwe. Przepraszamy za niedogodności.
IGNORED

Szyberdach - rezonans

Recommended Posts

Posted

Cześć, 

ostatnio było kilka cieplejszych dni, chciałem sprawdzić jak się jeździ z otwartym na maksa szyberdachem - między innymi, o ile głośniej będzie w samochodzie.

Stojąc na światłach odsunąłem szyber do końca, ruszyłem i przy około 40km/h zaczęło coś strasznie głośno "buczeć", prawdopodobnie szyba w dachu wpada w rezonans, który rozchodzi się po całej budzie. Jest strasznie głośno i wszystko drży. Przy tej prędkości nie słychać nawet co mówi osoba siedząca obok. Przymknięcie szyby chociaż o jedną "kropkę" pomaga. Spotkał się ktoś z czymś takim? 

Co sprawdzić i jak? Podejrzewam, że bez zdejmowania podsufitki i tak się nie obejdzie?

Posted

Z tego powodu masz bezpieczny zakres na przełączniku + maksymalne otwarcie. Przy standardowym otwarciu do końca przełącznika jest ok, dopiero po przytrzymaniu i otwarciu poza bezpieczny zakres zaczynają się zawirowania powietrza.

Posted

Otworzyłem szybę przekręcając pokrętło dokładnie o 180 stopni. Coś źle zrobiłem? 

Posted

Przy zielonym zakresie pokrętło pozostaje w zadanej pozycji i jest to zakres 'bezpieczny'. Po przekręceniu w czerwone pole i przytrzymaniu szyber otwiera się do pozycji końcowej, w której przy większych prędkościach nie jest komfortowo.

IMAG0251.jpg.9c301629bb6f4539ca63df86957fe567.jpg

Posted

Ok, sprawdzę jak to jest u mnie. Rozumiem, że po przekroczeniu zakresu "bezpiecznego", czyli przytrzymaniu chwilę dłużej, pokrętło powinno wrócić samo do tego "bezpiecznego" zakresu? Bo u mnie zostaje tak jak je ustawiłem, czyli równe 180*.

Posted

Tak, powinno wrócić na ostatni 'ząbek' bezpiecznego. Jeśli zostaje u Ciebie na 180' to masz pokrętło do wymiany.

Posted

Ok. To teraz wszystko jasne.. Dzięki za pomoc![emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk