Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowe sprężyny i amory do b6 quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio pękła mi sprężyna z przodu  , więc postanowiłem wymienić 2 od razu. Przy demontażu, amory okazały sie szmelc, więc został założony nowy zestaw amorów i sprężyn firmy magnum. Po założeniu auto koza, 11 cm prześwitu miedzy opona a rantem błotnika. Czy mogę liczyć na to że auto po jakimś czasie siądzie, czy szukać od razu sprężyn obniżających ?

Opublikowano

A jakie masz zawieszenie, 1ba, 1be czy 1bv? Może nieodpowiednie sprężyny założyłeś i dlatego.

Opublikowano
  • Autor

zawieszenie mam 1be , kolory na sprężynach zólty biały fiolet fiolet.

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz3566 napisał:

kolory na sprężynach zólty biały fiolet fiolet.

Oznaczenie nowych czy starych? Te amory magnum są o obniżonym skoku pod zawieszenie 1be? Pierwsze słyszę o takiej firmie :P

Jeśli nowych to kupiłeś sprężyny pod 1ba czyli nic dziwnego, że wysoko stoi. Patrz tu http://www.directupload.net/file/d/4601/os6rxtrx_pdf.htm

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

oznaczenia starych sprężyn takie były.  Raczej nie są o obniżonym skoku. Na w lepie w bagażniku mam zawieszenie 1be i sprężyny OYK, OJF. Patrzyłem na tą tabele co podesłałeś , i tam nie ma oznaczeń (kolorów) moich sprężyn starych. Czy ktoś pomożę skompletować mi te mje zawieszenie razem z amorami i sprężynami :)

Opublikowano

Jest żółty biały różowy różowy więc można podciągnąć pod Twoje.

Opublikowano
13 godzin temu, Mateusz3566 napisał:

Czy ktoś pomożę skompletować mi te mje zawieszenie razem z amorami i sprężynami :)

Przy 1be i wynikająca z oznaczeń dla osi przedniej 6kl. wagowa (OJF) powinieneś mieć sprężyny 8E0 411 105 CE niebieski zielony zielony i dla osi tylnej 8E0 511 115 DL niebieski różowy różowy różowy, 10 kl. wagowa (OYK). Amory np. sachs 558 297. Możesz zmienić same sprężyny i będzie niżej.

Teraz masz sprężyny dobrze dobrane ale pod zawieszenie 1ba.

Tyle w temacie.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedź :) a na tył jakie amory polecasz ?? Po wymianie sprężyn dużo może opaść przód ?

Pod numerem 8E0 411 105 CE zbytnio nie moge znaleźć sprężyn , możliwe że został zastąpiony.

Edytowane przez Mateusz3566
nieprawidłowość

Opublikowano

Chyba ciężko będzie znaleźć. Z tego co widzę to na przód są dostępne z bilsteina do 7kl. wagowej więc różnica niewielka raczej. Możesz kupić sprężyny obniżające z eibach'a. Na tył też z sachsa, do zawieszenia 1be amortyzatory mają dopisek do zawieszenia sportowego.

Będzie niżej, bo sprężyna na przód jest krótsza około 4cm, a na tył o 2cm w porównaniu do 1ba (przynajmniej patrząc po danych producenta).

Opublikowano
  • Autor

nie mogę znaleźć tego schasa na tył z dopiskiem sport. Mam takie zdjęcie i wynika ze mam taki numer amorka 8E0513036af. Jakie najlepiej kupić te sprężyny obniżające ? ile mm w dół żeby to jakoś spadło z tych 11 cm :)post-1258-0-61248700-1460095911.jpg

Opublikowano
  • Autor

zostanę jednak przy oryginale. Na tył włożę sachsa 312784 + sprężyna 8E0 511 115 DL. CZy z przodu jakbym założył sachsa 558 297 + sprężyne 8E0 411 105 CE to ten przód jeszcze opadnie czy zostać przy tych amorach co są ?

Opublikowano

Za wysokość odpowiadają sprężyny. Z racji montażu niższych sprężyn powinno się montować amorek o krótszym skoku (jak wspomniany sachs), normalny amortyzator może się szybciej zużyć. Z czasem jeszcze pewnie siądzie 1-2cm jak nowa sprężyna się "dotrze" :P

Opublikowano
  • Autor

To już by bylo  idealnie jak by siadł te max 6 centymetrów :P jak zastosuje te spręzyny wymienione wyzej, to samochód bedzie równo stał ? ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz3566 napisał:

jak zastosuje te spręzyny wymienione wyzej, to samochód bedzie równo stał ?

Tego Ci nie zagwarantuję, bo w tych modelach jest tendencja, że tył może delikatniej niżej siedzieć ale nie powinna to być rażąca dysproporcja.

Opublikowano
  • Autor

ok rozumiem :) bardzo dziękuje Ci za pomoc ;)