Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 2008r - wymiana chłodnicy wody (klimatyzacji) jakie koszta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem dzisiaj nabić czynnik w klimatyzacji, mechanik powiedział, że chłodnica jest cała zapchana i trzeba będzie ją wymienić. Znalazłem na ALLEGRO , chłodnicę za 255zł + wysyłka. Wymieniał ktoś taką chłodnice, orientuje się ktoś jaki jest koszt wymiany ? Mechanik zawołał 900zł za wszystko, ale coś za drogo to wygląda. 

Audi A4 B8, 2008r przed liftem, 2.0 TDI CR

Edytowane przez XelisT

Opublikowano

Nie wiem jak w B8, ale Touareg, B6,b7 Phaeton wymiana chłodnicy klimatyzacji to robota na godzine z wypiciem dwóch browarów... O-ringi sztuk 3 w ASO za ok. 10 zł komplet i ot cała filozofia. Poza tym... jak chłodnica mogła się zapchać? Ja po rozszczelenieniu układu (spotkanie I stopnia ze zwierzęciem leśnym) kupiłem używaną zalalałem benzyną ektrakcyjną, pomieszczałem, kompresorem przedmuchałem - zero syfu, klima chodzi jak szalona. Zmień warsztat bo myśli, że znalazł łosia. Wszyscy krzyczą, że czynnik drogi i nabicie to koszt 500 zł... Bzdura. Za nabicie całej klimy tam chyba z 500gram czynnika wchodzi zapłaciłem 150 zł.

Opublikowano
  • Autor

Mógłbym spróbować zrobić to sam, tylko zastanawiam się czy idzie to zrobić bez ściągania pasa przedniego i intercoolera. Tak to wygląda jak ściągnie się zderzak. YouTube ( i czy przy wymianie ucieknie czynnik ? )

A co do tego, że zapchana chłodnica to powiedział to po podłączeniu urządzenia do odgrzybiania robi się duże ciśnienie (coś takiego, mnie akurat nie było przy tym, więc mówię co przekazała mi dziewczyna, a mogła coś pomieszać jak to kobiety ) 

Opublikowano

Nie musisz pasa przedniego ruszać. Tylko zderzak ściągasz. W B6 w nadkolu po śrubce i jak wyjmiesz lampy to 3 czy 4 śruby łączące zderzak z błotnikiem. W B6 dwie główne śruby łączące belkę z amorami zderzaka. Ot cała filozofia, w B7 jest inaczej jest gdzies poradnik. Po zwaleniu zderzaka chłodnica klimy jest na dłoni. 4 małe torxy żeby zdjąć takie a'la spoilerki, które kierują powietrze na chłodnice potem 4 większe torxy, które trzymają chłodnice klimy do chłodnicy wody. I po jednej śrubie chyba imbus do kaźdego przeowodu od klimy. Masz dwa przewody. Mi wymiania chłodnicy klimy bez ruszania zderzaka (miałem zdjęty wcześniej) zajęła 10 minut. 

• 4 lata później...
Opublikowano

Nie pisz na pałe. Autorpyta o chlodnice klimy w b8 a nie b6 czy b7. W b8 nic nie trzeba sciagac. Odkrecaszz gory oslone. Odpinasz kratki halogenow i od gory i od boku masz sroby torx do przylaczy wezy odkrecasz. Chlodnice wypinasz bo jest na zatrzask i montaz w odwrotnej kolejnosci. Czas operacyjny 80 min na spokojnie z przerwa na browarka. Pozdr.