Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jak założyć zaworek paliwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów i mam prożbe a mianowicie chodzi mi o założenie zaworka zwrotnego przy pompie paliwa,tylko nie mam pojecia jak dostac sie do pompy paliwa.Dżieki za poradę pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Skoro nie wiesz jak dostać się do pompy paliwa, to jak chcesz założyć zaworek zwrotny(który już tam jest).Sądzę że taniej a przede wszystkim pewniej będzie jak zlecisz to komuś kto chociażby trochę się na tym zna.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

na węzyku kolego a nie w pompie paliwa,taki dodatkowy zaworek,ponieważ podejrzewam że pompa paliwa nie trzyma paliwa.A nie chce wymieniać pompy paliwa tylko spróbować tej metody stosowanej przez niektórych klubowiczów .

Opublikowano

Witam

Zapytałeś jak dostać się do pompy paliwa.Ażeby zrobić to co mówisz nie musisz przecież wyjmować pompy.

Poza tym za ciśnienie paliwa w kolektorze paliwowym są odpowiedzialne także: zaworki wtryskowe(podczas gdy silnik nie pracuje), regulator ciśnienia(podczas pracy silnika i w spoczynku),oraz wspomniany zaworek zwrotny.

Pozdrawiam

Ps. nie potrzeba wymieniać pompy paliwa żeby naprawić zaworek zwrotny(jeżeli naprawdę nie trzyma)

Opublikowano
  • Autor

załóżmy że zaworek nie trzyma i chce to naprawić,to co byś kolego za czynność polecił?

Opublikowano

Witam

Przy założeniu że zaworek nie trzyma : zdemontował bym pompę,ściągnąłbym zatyczkę,wyjąłbym sprężynkę i kulkę,sprawdziłbym kulkę i gniazdo(czy nie są uszkodzone) i ewentualnie wymieniłbym sprężynkę na nową.

Ale byłaby to naprawdę ostatnia rzecz jaką bym sprawdzał mając pewność że układ paliwowy nie trzyma ciśnienia.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

kolego ostatnie pytanko bo widze ze jesteś wpożo koleś,jak dostać sie do tej pompy.Dzieki za wszystko .Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Wymontowanie pompy nie jest takie proste.Do tego jest niezbędny specjalistyczny klucz(do odkręcenia nakrętki).Nie do kupienia w sklepach,lecz można go dorobić.

Skoro jesteś taki zdeterminowany to może wyjaśnię do końca:

Zaworek zwrotny - nie jest tak naprawdę zaworkiem zwrotnym. Pełni on raczej rolę zaworu bezpieczeństwa tzn. Taka jest jego konstrukcja.(zaworek jest w stanie tylko zmniejszyć ciśnienie w układzie paliwowym) Nie wiem(nie sprawdzałem) przy jakim ciśnieniu działa,ale sprawdzałem jakie ciśnienie daje pompa.Miałem do dyspozycji manometr do 8 barów.Pompa dała ciśnienie przekraczające zakres manometru w kilka sekund.

Pozdrawiam