Pawelpk Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Witam, mam pytanie czy przy mechanizmie wycieraczek jest jakiś czujnik? Dzisiaj na chwilę zdemontowałem jedno ramię wycieraczki(od strony kierowcy) i po zamontowaniu na miejsce jak włączam zapłon to wycieraczki działają cały czas, aby przestały działać żeby nie jechać z włączonymi wycieraczkami jak nie pada deszcz to musiałem wyciągnąć bezpiecznik. Wcześniej też mi trochę głupiały wycieraczki ale po ruszeniu manetką wszystko wracało do normy.
aker Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Ja miałem taki przypadek jak mi zalało MCE wycieraczki raz chodziły normalnie raz nie można ich było wyłączyć lub włączyć,wymieniłem MCE i wszystko się uspokoiło.
Pawelpk Opublikowano 14 Września 2018 Autor Opublikowano 14 Września 2018 Możesz mi powiedzieć gdzie on się dokładnie znajduje? z tego co gdzieś czytałem to chyba po lewej stronie pod kierownicą obok bezpieczników ale nie jestem pewien.
aker Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Tak,po lewej stronie,musisz ściągnąć półkę pod kierownicą i wtedy będziesz miał dostęp.
Pawelpk Opublikowano 14 Września 2018 Autor Opublikowano 14 Września 2018 A wymiana tego modułu jest jakaś skomplikowana czy wystarczy wypiąć stary wpiąć nowy i tyle?
aker Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Ja sobie poradziłem sam według mnie powinieneś sobie poradzić ale na początek z odkręceniem półki chyba nie będziesz miał problemu.Jak odkręcisz już półkę to wtedy stwierdzisz czy sobie poradzisz.Trzeba odpiąć wszystkie wtyczki (mają zabezpieczenia) które siedzą w module MCE odkręcić mocujące śrubki i go wyciągnąć. Moduły MCE są wspólne do avanta i sedana i różni się kodowaniem między avantem i sedanem.Avant ma wycieraczki przód i tył a sedan tylko przód.Ja kupiłem MCE trafiłem że był do avanta i nic nie kodowałem ale to nie problem wystarczy przekodować jak trafisz do sedana wtedy tylna wycieraczka nie będzie chodzić.
Pawelpk Opublikowano 17 Września 2018 Autor Opublikowano 17 Września 2018 Naprawione, prawie całkowicie był zatarty trzpień mechanizmu wycieraczek od strony kierowcy. Wyczyściłem nasmarowałem i aż miło jak teraz wszystko działa.
Rekomendowane odpowiedzi