DavOS99 Opublikowano 25 Września 2018 Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Witam od dłuższego czasu wskazówka temperatury cieczy na liczniku, pokazuje tylko 60 stopni i ani drgnie mimo długiej trasy. Kiedy stałem w korku, na klimatroniku sprawdziłem, że na kanale 49 pokazuje marne 50 pare stopni, zaś na 51 okrągłe 90. Za to kiedy zgasiłem silnik i sprawdziłem ponownie odczyt był podobny, ok 50-60 stopni na obu kanałach. Co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy. Czujnik temperatury kupiłem 3 miesiące temu na allegro od sprawdzonego użytkownika, także powinien być ok, winny termostat? Gruby waż od chłodnicy po nagrzaniu silnika do 90 jest w porównaniu z innymi tylko lekko ciepły. Czyli winę termo mogę odrzucić? Edytowane 25 Września 2018 przez DavOS99
panduzeka Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 W dniu 25.09.2018 o 16:28, DavOS99 napisał: Witam od dłuższego czasu wskazówka temperatury cieczy na liczniku, pokazuje tylko 60 stopni i ani drgnie mimo długiej trasy. Kiedy stałem w korku, na klimatroniku sprawdziłem, że na kanale 49 pokazuje marne 50 pare stopni, zaś na 51 okrągłe 90. Za to kiedy zgasiłem silnik i sprawdziłem ponownie odczyt był podobny, ok 50-60 stopni na obu kanałach. Co może byc przyczyną takiego stanu rzeczy. Czujnik temperatury kupiłem 3 miesiące temu na allegro od sprawdzonego użytkownika, także powinien być ok, winny termostat? Gruby waż od chłodnicy po nagrzaniu silnika do 90 jest w porównaniu z innymi tylko lekko ciepły. Czyli winę termo mogę odrzucić? Tak, to raczej termostat. Jak silnik się nie nagrzewa, nawet po dłuższej jeździe to najprawdopodobniej winny jest termostat.
Rekomendowane odpowiedzi