Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Jaki kupić fotelik dla dziecka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W najbliższym czasie muszę doposażyć auto w kubełek :>

czy któryś z forumowiczów może mi polecić jakąś sprawdzoną na własnym doświadczeniu, dobrą markę, model itd

Zrobiłem wstępne rozpoznanie i moją uwagę zwróciły foteliki Recaro, MaxiCosi.

Na co zwracać uwagę, czego nie kupować, czy macie jakieś sugestie na temat isofixu?

Temat około motoryzacyjny więc postanowiłem zapytać :wink4:

Opublikowano

dzięki :embarrassed:

Opublikowano

Zależy w jakim przedziale wiekowym chcesz ten fotelik:

jak 0 - 13 kg polecam maxi-cosi citi (ok 409 zł) albo jak na isofix to cabrio fix (fotelik około 565 zł ale potrzebujesz jeszcze do niego bazę na isofix która kosztuje ok 700 zł)

przedział 9 - 18 tu liczą się w zasadzie 2 foteliki z bebe confortu fotelik nazywa się axis (ok 949 zł) jest o tyle fajny że można go obracać o 90 stopni podczas wsadzania lub wyciągania dziecka z samochodu ma też fajnie rozwiązany napinacz pasa samochodowego a drugim fotelikiem jest z maxi cosi fotelik priori xp (ok 785 zł) ważne żeby było xp a nie zwykły priori bo tam chodzi o napinacz pasa

Jeżeli coś z isofixem to fotelik z maxi cosi priori fix (ok 1400 zł) albo chicco key1 isofix (ok 1000 zł)

Przedział 15 - 36 kg i tu bym nie polecał fotelików z maxi cosi (bo niczym firma się nie popisała w tym przedziale) raczej coś z chicco a mianowicie fotelik key 2-3 (cena ok 500 zł) a czemu?? przede wszystkim boki fotelika są pod kątem prawie 90 stopni (przy czym na zimę jak się dziecko grubo ubiera można boki rozszerzyć po ok 1 do 1,5 cm z każdej strony) po drugie pod podstawą jest taka "stópka" którą się wysuwa dzięki czemu oparcie fotelika jest pod kątem i główka dziecka nie leci do przodu jak dziecko zaśnie tylko leży na foteliku po trzecie w przyszłości zostaje ci z niego sama podstawka bo plecy się odpina (ale tak już ma większość fotelików w tym przedziale) a więc masz fotelik do końca po czwarte dobry materiał i co mi się najbardziej podoba podnosząc stopniowo zagłówek (jak dziecko będzie rosło) boki fotelika też idą do góry a więc ręce i barki dziecka są cały czas chronione a nie tak jak w innych fotelikach do góry idzie sam zagłówek

I ważne nie kupuj fotelików 9 - 36 kg bo to gó... jest nie ma tam pozycji leżącej (fotelik ma tylko jedną pozycję siedzącą) i przede wszystkim to nie są foteliki dla dzieci od 9 kg ale to już dłuższe opowiadanie to nie będę się rozpisywał

Jak będziesz miał jakieś pytania jeszcze to pisz albo wal na PW z chęcią pomogę

Opublikowano

Proponuję kupować w 2 przedziałach wagowych dla maluśkich maxi-cosi lub recarodla większych zdecydowanie polecam recaro young sport, mój maluch jeździ i jest super ... szybki montaż .. doskonałe materiały (dobrze się czyści, dziecko się nie poci) bezpieczne i rozwojowe po zdemontowaniu góry zostaje siedzisko. Nie zgadzam się z kolegą .. co do 9-36 .. akurat ten model który używam ma możliość lekkiego pochylenia, które w zupełności wystarcza aby dziecko bez problemowo i w prostej pozycji spało.

o taki zestawik na przykład:

http://www.allegro.pl/item555858576_recaro_young_profi_plus_0_13_kg_isofix_wys_0.html

http://www.allegro.pl/item567922136_recaro_young_sport_9_36kg_dostepny_od_reki_w_wa.html

Opublikowano

ogromne dzięki za wszystkie informacje :good:

mój syn ma dopiero 7.5 miesiąca, ale waży 9.2kg a co gorsze jest długi i w ten noworodkowy fotelik się już nie mieści :kox: tzn wystają nogi :>

oglądałem z 9-36 foteliki recaro, one mają pochylane siedzisko i podobały mi się, ale jednak muszę się temu wszystkiemu dokładnie przyjżeć na spokojnie, bo wybór jest spory, ale dzięki info od Was skupie się na wymienionych modelach :good::notworthy:

oczywiście żadne oszczędności nie wchodzą w grę, ma być ponad wszystko bezpiecznie, komfortowo, ergonomicznie no i praktycznie, ale pewnie takie coś to tylko w erze :kox:

napewno będę miał pytania, tylko muszę znaleźć czas na porównania na żywo, jak będę miał dylemat będę pisał :good:

no i ten isofix, zwiększa bezpieczeństwo czy jedynie praktyczność?

fotelik na stałe w moim aucie będzie najczęściej.

Opublikowano

Iso fix mówią że zwiększa bezpieczeństwo (niedługo nie bedzie można produkować fotelików bez iso fixu) ale jak maluch ma 7.5 miesiąca to jeszcze poczekaj bo i tak do 9 miesiąca musi jeździć tyłem do kierunku jazdy[br]Dopisany: 27 Luty 2009, 22:00_________________________________________________A co pocenia się dzieci to materiały mają niewielki wpływ na to pewnie że jak materiał jest całkiem sztuczny to dziecko będzie się trochę bardziej pociło a w pełni naturalnym mniej ale i tak w większości zależy to od dziecka są dzieci które w naturalnych się pocą a w sztucznych materiałach nie

Opublikowano

obecnie jest problem bo już jest za długi i nogi wystają mu ~10cm ale jeszcze nie siedzi sam więc na fotelik jeszcze za wcześnie.

Jednak, żeby spokojnie podejść do tematu zaczynam wcześniej, tym bardziej, że nie zdawałem sobie sprawy, że aż tyle różnych fotelików jest na rynku.

Isofix jest jakiś standardowy?

jeden pasuje do różnych marek fotelików?

no i czy jeśli się zdecyduje na dwa typy wagowe fotelików to czy ten jeden isofix cały czas będzie odpowiedni ?

Opublikowano

Jest tylko jeden rodzaj iso fixu (tzn jest jeszcze odmiana amerykańska ale biorąc pod uwagę że masz audi to raczej odpada) więc każdy fotelik na iso fix będzie pasował

Opublikowano

nie namawiając mozesz poczytać opis mojej aukcji... znajdziesz tam parę odnośników ...kończy się dziś :>

nie polecam znanych firm tylko ze względu na znaczek - widać w odnośnikach że Maxi-cosi, Chicco i inne wypadają blado przy Romer

http://www.allegro.pl/item556424483_najbezpieczniejszy_romer_duo_fix_okazja.html