Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Plan na projekt, pytania i wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie,

wybrałem dział "tuning mechaniczny" bo chyba tu moje pytania będą pasowały najbardziej.

Po kilku miesiącach rozstania z Audi jednak nie daję rady. Tęsknię. W związku z tym narodził się pomysł zbudowania - podkreślam "zbudowania" auta na następny sezon. Kupić jest łatwo, ale zrobić z sercem to już inna bajka i każdy tu obecny wie o co chodzi.

Mianowicie, pomysły są dwa:

1. Zakup zdrowej, oryginalnej b5 w sedanie nawet z uszkodzonym silnikiem i całkowity swap na 2.7bit.

* oczywiście pod uwagę biorę zakup całego zespołu napędowego, czyli silnika ze skrzynią, wiązką, zwrotnicami, półosiami, heblami itp. 

* chłodnice, intercoolery, tarcze itp mają być kupione nowe.

* chcę żeby była to zespół napędowy w oparciu o automat.

Zorientowałem się, że zespół napędowy powinien pasować od A6 c5 zwykłej lub Allroad. Z racji na to, że w b5 ten motor występował sądzę, że wózek i w ogóle "wyważenie" przodu w szerokim tego słowa znaczeniu nie ulegnie zachwianiu, a przód nie będzie płużył na mokrym czy śniegu. 
Nie planuję też rezać tego silnika na nie wiadomo jaki pułap. Oryginał z A6 ma bodajże 260km i jedyne co planowałbym zmieniać to zbliżyć się do 3 z przodu.

2 Zakup b6 z uszkodzonym silnikiem, pukniętej przodem lub cokolwiek w celu wyposażenia jej w 4.2 V8 docelowo z A8 d2 lub A6/S6 340km. Są też te vósemki 300 i 320 konne, ale szukałbym silnika 340km. 
* w tym przypadku również chciałbym zakupić cały zespół napędowy i również oparty o automat.

* oczywiście tak samo równolegle montaż dużych hebli i układu zawieszenia.

Ten model też był seryjnie wyposażany w 4.2 więc również zdaje mi się, że nie montaż tego silnika nie powinien sprawić bardzo dużych problemów i zmuszać do rzeźby.

W obu autach z czasem wiadomo, że pakiet zderzaków i listew odpowiedni dla modeli S i chętnie fotele Recaro, a także szalony plan, żeby wywalić tylną kanapę, wyłożyć wykładziną i wyposażyć w rollbar.

Proszę o porady, lub może kontakt od osoby która już w podobnym obszarze się poruszała. Wcześniej miałem kilka A4 zwykłych z klekotem i benzynką pod maską, ale tym razem chcę czegoś więcej. Jestem chory kiedy nie mogę pogrzebać przy aucie. W tej chwili mam Passata b6 i słuchajcie... to tak nudne auto. Nic się w nim nie psuje, ani nie zużywa. 

Uprzedzam sugestie: nie, nie chcę kupić oryginalnej S4, chcę zbudować.

Opublikowano

Najpierw zrób rachunek sumienia i pomyśl czy masz siano na takie zabawy, taniej wyjdzie kupić nowszą benzynę trubo i ją podłubać. Pamiętaj że nikt Ci za to nie zapłaci a auto będzie bardzo ciężko sprzedać.

Edytowane przez marcin4x4