Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy,odcina przy 2200 obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam poważny problem z B7 3.0 tdi bkn.  Dzisiaj podczas jazdy chcąc wyprzedzić samochód przy około 2200-2500 obrotów tak jakby mi po prostu gaz odcięło, czuć wtedy drgania i obroty spadają mimo dodawania gazu. Wrzucę wyższy bieg obniżę obroty i jest ok ale przy powyżej 2200, 2500 zaczyna się problem, bardzo mocno czuć te drgania. Dodam że czasami było wszystko okej.  Błędy jakie mam to świecący Check związany z klapami ( p1018) od około tygodnia się pojawił ale do dziś wszystko było okej, dodatkowo dwie spalone świece i błąd bogatej mieszanki sondy.  Czy to jest wina uszkodzonych klap kolektora?  ( Zawor sterujący długością kolektora dolotowego, nie osiągnięto dolnego limitu - stały).  Z tego co zauważyłem to klapa od strony kierowca szwankuje ale czy to powoduje nagły brak mocy przy wyższych obrotach? Proszę o pomoc 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie, problem który opisałem zdarzył się raz ale niestety od tego czasu ciągle występuje przy 3200-3400 obrotów -  brak mocy, szarpie, zauważyłem że problem występuje gdy gwałtownie chcę przyśpieszyć czyli noga na pedał gazu do spodu i szybkie wejście na obroty. Gdy przyspieszam powoli, stopniowo z lekko wciśniętym pedałem gazu to auto spokojnie kręci powyżej 4 tys obr ale nagłe przyśpieszenie powoduje od razu problem o którym piszę.  Klapy usunąłem i błędu już nie ma, jedyny błąd który się pojawia, jedyny błąd który wywala to sonda lambda - zbyt bogata mieszanka.    Przed pojawieniem się problemu wszystko było ok, wysokie obroty, na autostradzie 240kmh bez problemu osiągało, później wymieniłem olej i filtry i nie jestem pewien ale chyba wtedy zaczął się ten problem, kolega mówi że to będą lejące wtryski.. Dodam że czasami na jałowym gdy postoi 5-10 minut to zaczyna drgać, ale normalnie jazda bez problemów do tych 3200 obrotów, turbina sprawdzona i wszystko w porządku. Gdzie szukać przyczyny? Wtryski aby dokładnie sprawdzić to rozumiem że na stół tylko aby to było dokładne ?

Opublikowano

Mamy z fusów wróżyć ? zrób podstawowe logi i pewno sam zobaczysz co nie gra.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po dłuższej przerwie.  Samochód był sprawdzany vcds. Na postoju wartości wtrysków są jak najbardziej okej. Podczas jazdy przy ponad 3 tys obrotów szarpie i odcina moc.  Wywala błąd za bogatej mieszanki ( sonda).  Pod obciążeniem dwa wtryski 4 i 5 cylinder przelewają. Na tych dwóch pojawia się nawet ponad 2.5 na plusie  więc taka wartość to już wtrysk do wymiany? Pozostałe są okej.  Później auto stało na jalowym kilka minut i zaczęło nim telepać i wartości na tych dwóch wtryskach się podniosły. Mechanik tłumaczył że przy obciążeniu wypada zapłon poprzez przelewający właśnie wtryskiwacz.  Niestety logów gość mi nie zapisał...  

Opublikowano
2 godziny temu, sprite19 napisał:

wypada zapłon poprzez przelewający właśnie wtryskiwacz.

? ciekawe rzeczy...

raczej wtryski na śmietnik.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany.  Powodem spadku, odcinania mocy był  regulator ciśnienia paliwa, dodatkowo sonda lambda również była do wymiany.  Przy gwałtownym przyspieszeniu poprzez niskie ciśnienie silnik przechodził w tryb awaryjny.  Wtryski mimo że dwa na kompie pokazywały wartości dużo zawyzone po sprawdzeniu jednak są jak najbardziej okej i nie ma potrzeby ich wymiany.

Opublikowano

Czyli kolejny przypadek gdzie stół "prawdę" Ci powie.