Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słaby akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

mam problem z moim akumulatorem, ponieważ jest słaby. Ostatnio zrobiłem trasę 1000km i naładował sie tylko 40%, pozniej postał 2 dni i znowu mam tylko 10% ( temp otoczenia +12st) Chciałbym go calkiem wyciągnąć z auta i naładować na full prostownikiem bo nie mam możliwości naładowania go na aucie. Czy jak go wyjmę nic sie nie stanie? Nie wywali mi bledow? Sterowniki sie nie rozkoduja itp? Prosze o opinie 

pozdrawiam

Edytowane przez Kosa64
Opublikowano

Wyjmuj śmiało. Nic się nie stanie. Jedyne co może się stać to rozkoduje się immo ale to po jakimś miesiącu bez aku :)

Opublikowano

Lepiej podjedź do elektromechanika i sprawdź stan akumulatora i ładowanie alternatora.

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów. U Ciebie zapewne siedzi już akumulator AGM i jeśli już coś się z nim dzieje proponowałbym wymianę - po takiej trasie powinien być naładowany wręcz do 100%. Jednakże najpierw ustaliłbym dlaczego jest słaby. Sprawdź ładowanie tak jak pisze Kolega powyżej. Co do ładowania i odłączania aku z auta to pojawiają  się 2 sprawy:

1. akumulator AGM może być ładowany maksymalnie do napięcia ok 14,4v i najlepiej ładowarką lub prostownikiem specjalnie do tego przeznaczonym.
2. Jest prosty sposób aby nie mieć zmartwienia czy nam się coś rozkoduje - praktykowane  w wielu warsztatach, podłączamy drugi mały aku pod klemy najlepiej żabkami lub podkręcamy pod nakrętki i śmiało odłączamy swoje aku. Wszystko zostaje podtrzymane poprzez drugi akumulator. 

Edytowane przez maciejhildek1982
Opublikowano

Słuszna uwaga. Alternator powinien mieć na pełnym obciążeniu tz. światła, dmuchawa max i ogrzewanie tylnej szyby ok 14 volt ładowania, najtańszy multimetr i sam możesz sprawdzić.

Opublikowano

Nic się nie rozkoduje po odłączeniu aku

Opublikowano

A mozna sprawdzić ładowanie akumulatora poprzez vcds?

Opublikowano
2 godziny temu, Kosa64 napisał:

A mozna sprawdzić ładowanie akumulatora poprzez vcds?

TAK TU MASZ INFO

Opublikowano
10 godzin temu, ziolek335 napisał:

Nic się nie stanie. Jedyne co może się stać to rozkoduje się immo ale to po jakimś miesiącu bez aku

gdzieś to wyczytał w Wyborczej??? :kox:

11 godzin temu, Kosa64 napisał:

Chciałbym go calkiem wyciągnąć z auta i naładować na full prostownikiem bo nie mam możliwości naładowania go na aucie.

mozesz tak zrobic ale po tym zabiegu trzeba zakodowac na nowo aku :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...