Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wskaźnik poziomu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj nagle po odpaleniu samochodu [ A4 B8 2.0 TFSI ]  wyskoczył napis:  System Tank Malfunction.

Wskaźnik poziomu paliwa zszedł do zera i pokazuje rezerwę, zasięg "km" do przejechania wskazuje "0".

Czy ktoś miał podobny problem i udało się go rozwiązać? Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomoc w rozwiązaniu problemu.

Bardzo dziękuję

Opublikowano

Witam Kolegę .

Myślę że tak bez podpięcia pod komputer to będzie ciężko stwierdzić co się zepsuło. Może być sporo przyczyn . Polecam na początek diagnozę u jakiegoś ogarniętego elektromechanika . Miałem podobny przypadek lecz w starszym modelu b6 gdzie wyświetlacz pokazywał error i nic więcej. Pomogło kodowanie od początku które kosztowało 150 zł . do dziś wszystko śmiga . 

Opublikowano
  • Autor

Cześć Bardzo dziękuję za odpowiedź. Poniżej screen z diagnostyki... może to coś więcej Ci powie i będziesz w stanie mi pomóc gdzie szukać tej usterki. Podobno nie ma samego czujnika i trzeba wymienić całą pompę paliwową z pływakiem, ale nie jestem przekonany co do wytycznych elektromechanika więc zwracam się do Ciebie (do Was) o pomoc bo wiem, że jesteście "kopalnią wiedzy" :)

Diagostyka.jpg

Opublikowano
  • Autor

Witam, czy ktoś z was wie lub może ewentualnie sprawdzić jaką rezystancje ma pływak paliwa w A4 B8 TFSI kombi ? A może jakaś krótka instrukcja jak sprawdzić wartości rezystancji pływaka, aby stwierdzić czy jest dobry czy nie.

Dzięki

Opublikowano

Instrukcja sprawdzania czujnika poziomu paliwa

czujnik.pdf

Opublikowano
  • Autor

Bin85 jesteś Wielki !!  Dzięki - widzę, że posiadasz mnóstwo materiałów serwisowych. Czy odnośnie samego czujnika poziomu paliwa posiadasz jakieś info ( czy sam czujnik jest elementem wymiennym czy jego wymiana wiąże się z wymianą całej pompy paliwowej, lokalizacja, demontaż itp. ).

Gdyby się okazało, że w rejonie pompy paliwowej jest wszystko OK to jeszcze musiałbym sprawdzić połączenie między czujnikiem na pompie a licznikiem (zegarami) - posiadasz jakieś materiały w tym zakresie (diagnostyka, sprawdzenie, wartości, metodę, montaż, demontaż itp. )

Bardzooo dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Zaraz coś poszukam, podaj tylko jaki masz kod silnika

Opublikowano
  • Autor

Kurcze nie wiem czy to kod silnika, w każdym bądź razie jest napisane WARIANT: ACFKAF1. Raczej to nie jest kod silnika, ale nie wiem skąd go odczytać.

Edytowane przez Kubcio

Opublikowano
Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję.

Czy ten czujnik poziomu paliwa ma jakiś numer fabryczny po którym można go kupić i czy znasz sklep internetowy lub stacjonarny w którym można zakupić części do Audi. 

Opublikowano

Czujnik występuje jako oddzielna część prawdopodobnie ma numer 8K0919673, ale najlepiej jakbyś wymontował swój i sprawdził na nim numer

Cześć kupuje w https://aparts.pl

Opublikowano
  • Autor

Bardzo Ci dziękuję za wszystko. Jednak są jeszcze dobrzy ludzie... szacunek. 

Opublikowano

Spoko ?

Opublikowano
  • Autor

Hej !

Sprawdziłem czujnik poziomu paliwa i wartości rezystancji przy pustym, pełnym i w każdej innej pozycji pokazuje wg. przesłanych przez Ciebie danych - więc wydaje się, że jest OK.

Jednak wskazówka zużycia paliwa źle pokazuje (źle wyświetla ilość km do przejechania) i jestem tego pewny że tak jest. Pokazuje mi dziś pełny bak, wczoraj kreskę niżej itd.

Czy masz może jeszcze jakiś pomysł co mógłbym sprawdzić aby znaleźć przyczynę i rozwiązać nurtujący problem  :(

Jeszcze gdzieś tam znajduje się sterownik pompy(czy wskaźnika) i może on coś świruje albo zegary (licznik) jakoś sprawdzić lub przewody elektryczne tylko gdzie co i jak :)

Dziękuję za każdą pomoc.

Opublikowano

Możesz jeszcze podłączyć kompa i w liczniku w blokach pomiarowych sprawdzić rezystancję czujnika czy pokrywa się w z tą zmierzoną, jeżeli tak to chyba obstawiał bym że licznik świruje pawiana.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dobrze po 2 miesiącach walki w końcu udało się rozwiązać problem ze złymi wskazaniami wskazówki poziomu paliwa oraz błędem dotyczącym zwarcia masy z czujnikiem poziomu paliwa. 

Sprawdzilem wartości rezystancji samego czujnika poziomu paliwa zabudowanego w pompie paliwa i po mimo wyskakującego błędu o wadliwym czujniku, wskazania były wręcz książkowe.

Dobre wartości również wyszły po stronie licznika więc to sam licznik okazał się być wadliwy. Licznik produkcji Magneti Marelli i jak się okazuje to właśnie te liczniki ulegają uwarii w tym zakresie. Pech chciał, że akurat spotkało to mnie. 

Wymiana licznika, który kupiłem na allegro okazała się być moim zbawieniem - do tego kodowanie pod mój samochód i wszystko gra.

Może ktoś ma podobny problem i szuka rozwiązania więc piszę, aby troszkę pomóc w tym zakresie.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witajcie. U mnie problem ze wskazaniem wskazówki paliwa polega na tym,że od połowy w dół bardzo szybko ta wskazówka -wydaje mi się- opada i jak zapali się rezerwa a potem pokazuje ile km. mogę jeszcze przejechać jak pokaże 0 km. to ostatnio przejechałem jeszcze 100 km i dopiero zatankowałem. Może mam rezystancje źle ustawioną w blokach bo powiem szczerze że ostatnio się bawiłem tym zużyciem spalania ponieważ wydawało mi się ze samochód dużo mi pali ale po ostatnim przejechaniu 1150km na zbiorniku uważam,że błąd jest w nastawach w w blokach . Może ktoś coś podpowie jak to ugryźć? Z góry dziękuję.