Jump to content
IGNORED

Woda Pod Pokrywą Zaworów. Chyba...

BartoszT
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem chyba , nie wiem za bardzo czy to problem.  Mam wodę,smar,coś białego i tłustego. Gdzie jest uszczelka pokrywy zaworów i odma wchodzi do silnika . Kupiłem auto od handlarza 13 dni temu i nie sprawdziłem tego , nawet nie wiedziałem że jest coś takiego.

Przepraszam jak coś źle napisałem lub nie w tym temacie.

Szkoda,że nie sprawdzasz dokładnie auta przed zakupem jak wielu, a pózniej jest lament,że silnik taki i owaki, a docelowo bezdusznie "zajeżdżony"....

Ale spokojnie, nie twierdzę,że u Ciebie tak będzie, choć ten motor w B6 lubi łykać olej, a szczególnie gdy był po macoszemu traktowany, których jest wiele (ja w B7 nie mam tego problemu).

Co do Twojego pytania to najpewniej jest to maz tworząca się od niedogrzania silnika ( jazda na krótkich odcinkach) występująca w większym nasileniu w takiej porze roku jak teraz.

Rada: czyszczenie dogłębne lub wymiana odmy oraz obowiązkowo wymiana oleju na nowy, oczywiście o właściwej specyfikacji.

Powodzenia.

Jeśli chodzi o sprawdzenie aut to ojciec się tym zajmuję. Bardziej te stare auta niż nowe ,ale wie dużo i mi ocenił co i jak. Ja nawet nie wiem za co się zabrać przy zakupie,  ale mogłem poczytać i poszukać na yt poradniki, prawda. 

Z tą informacją podzielę się z ojcem i się ogarnie.  

Dzięki za informację. Miłego dnia. 

zrób trasę, przegoń auto i powinno zniknąć to masło.

24 minuty temu, dudi2000 napisał:

zrób trasę, przegoń auto i powinno zniknąć to masło.

Jutro zrobię jakąś większą odległość,  tak 50 -100 km

Do pracy dojeżdżam 5km, później powrót. Ostatnio miałem dni, że jeździłem tylko do pracy. Masło się zrobiło pod korkiem i było tam nawet po przejechaniu 200km. Teraz go nie ma, ale jeśli nie zniknie po 100 km to nic się nie przejmuj. W każdym aucie miałem masło. Jak w cinkasie padła uszczelka pod głowicą to wtedy masło było wszędzie, nawet na bagnecie. Obserwuj płyn chłodniczy - czy ubywa albo czy nie pływają w nim oczka jak w rosole :D:D tylko czarne xD 

1 minutę temu, Rosomak91 napisał:

Do pracy dojeżdżam 5km, później powrót. Ostatnio miałem dni, że jeździłem tylko do pracy. Masło się zrobiło pod korkiem i było tam nawet po przejechaniu 200km. Teraz go nie ma, ale jeśli nie zniknie po 100 km to nic się nie przejmuj. W każdym aucie miałem masło. Jak w cinkasie padła uszczelka pod głowicą to wtedy masło było wszędzie, nawet na bagnecie. Obserwuj płyn chłodniczy - czy ubywa albo czy nie pływają w nim oczka jak w rosole :D:D tylko czarne xD 

Dzięki za pomoc xD

Będę pilnował i zobaczę czy coś się zmieni.

Najgorsze jest to że to moje pierwsze auto za własne pieniądze i panikuje jak głupi xD

Panikować nie masz po co,bo w niczym to nie pomaga.

Jedynie mogę zasugerować, abyś w pierwszych tygodniach użytkowania bardziej niz zwykle się to robi słuchał pracę silnika oraz częściej niż zwykle zwracał uwagę na wszelkie płyny ustrojowe znajdujące się w silniku.

Dzięki za poradę. 

Będę pilnował i sprawdzał co jazdę.

Edited by BartoszT
Nie "To jazdę " a "Co jazdę " nie zwrocilem uwagi jak napisałem.