Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Radio nie działa. Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam wielką prośbę do kolegów. W moim autku jest takie radio: http://www.allegro.pl/item561064149_audi_concert_idealne_rachunek_radio_karte.html . Musiałem wyciągnąć radio w celu naprawy klimatronika (który już ładnie działa). Po zamontowaniu radia nie działa, tylko wszystkie klawisze się świecą i podświetlanie działa po włączeniu świateł. Samo radio nie działa, wyświetlacz nic nie wyświetla, w głośnikach nic nie słychać. Powiem tylko, że zrobiłem coś nie tak, a mianowicie na górze są kostki koloru żółtego i zielonego. Kable są krótkie i kostki wkładałem po omacku i nie wiem jak to zrobiłem ale włożyłem te spięte kostki (żółtą i zieloną) nie z prawej strony (patrząc na panel radia) tylko z lewej (bo jest tam miejsce na jeszcze jedną kostkę niebieską której nie mam) i włączyłem radio. Jako że nic nie działało sprawdziłem podłączenie i założyłem te kostki prawidłowo, ale teraz jest efekt taki jak pisałem wcześniej (świecą się wszystkie guziki i radio nie działa). Jeszcze jedna sprawa, kiedyś prawdopodobnie było założone inne radio bo na kablach zasilających (czarna wtyczka) są takie zaciski, które przecinają izolację i można podłączyć się pod te kable. Jak wyciągałem radio to spalił mi się bezpiecznik, wymieniłem go i radio chodziło dobrze, a po całkowitym wyjęciu i zamontowaniu radia efekt jest taki jak pisałem. Proszę o jakieś sugestie. Dodaje schemat połączeń: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isoshop.htm . Moje gniazdka są pod nazwą: Złącze Blaupunkt Fun Line 2, Skyline 2 i nowsze (nowe z 4 kostkami).

modele: Cassablanca CD50 i podobne. Pozdrawiam.

Opublikowano

ta kostka niebieska jest od zmieniarki, jeśli podłączyłeś nie tam gdzie powinieneś to możliwe że zrobiłeś jakieś małe spięcie i coś mogło się spalić, sprawdź na spocie w jakiejś innej B5 czy będzie taki sam efekt jak przełożysz radio. Jeśli radyjko tam też nie będzie działać prawidłowo to podejrzewam, że bez naprawy w punkcie obsługi się nie obejdzie :confused4:

Opublikowano

a o którym bezpieczniku mówiłeś - tym w radiu, czy w skrzynce bezpieczników? Zerknij do tego od radia.

Opublikowano

Z tego co piszesz to podczas wyciągania radia spalił Ci się bezpiecznik, oznacza to że gdzieś masz zwarcie i jak ruszysz kablem to ono się pojawia. Jest to mało bezpieczne bo jak na dołku Ci się bujnie przewód i się zrobi zwarcie to może dojść do zapalenia się instalacji (to tak żeby Cie postraszyć i zmobilizować do znalezienia zwarcia, ale oczywiście powinien zadziałać bezpiecznik)

Osobiście gdyby to było moje auto to kupiłbym nowe kostki (20 zl) uciął przewody w Audi jak najkrócej i je przelutował do nowych kostek, tak zrobiłem w swoim, bo te ori kable są naprawdę krótkie, a ja radio często wyjmuje, żeby mi nie ukradli, więc potrzebowałem długich przewodów, pozatym jak kupiłem było radio ori które mi nie pasowało a moje ma inne rozmieszczenie przewodów więc i tak musiałem się bawić w przekładanie kabli.

Moim zdaniem nie działa Ci funkcja ACC więc sprawdź w pierwszej kolejności dwa przewody:

1. Woltomierz do ręki i jeden kabel do masy a drugim sprawdzasz napięcie przy wyłączonej stacyjce i światłach na kostce A pin 4 i 7. Na jednym z tych kabli będziesz miał napięcie (nie pamiętam na którym),

teraz przekręć kluczyk i ponownie sprawdź na 4 i 7. Powinno być napięcie na obydwu. Ja obstawiam, że nie ma (sprawdź w skrzynce bezpiecznikowej bezpieczniki jak jest ok to znaczy że przetarł sie kabel (gdzieś w miejscu montażu radia) i czeka Cię lutowanie.

Opublikowano

Rozumiem, że po tych szybkozłaczkach widać teraz miedź? tak?

Prawdopodobnie robi się w tym miejscu zwarcie i dlatego tak to wyglada.

Zaizoluj przewody, wymień bezpiecznik i powinno być OK.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję koledzy za odpowiedz. Zrobiłem tak: rozebrałem radio i okazało się, że panel nie do końca był wciśnięty w obudowę radia (chodzi o gniazdko). Panel jest przykręcony do obudowy radia za pomocą czterech śrubek poprzez takie blachy wygięte pod kątem prostym. Ktoś kiedyś wyjmował radio podważając go z boku panelu i te blachy wykrzywił w wyniku czego panel nie siedział w gniazdku. Wygiąłem te blachy w kąt prosty by panel dobrze siedział w gniazdku i wszystko działa. Kable też obciąłem dolutowałem nowe dłuższe i przylutowałem do resztek kabelków z oryginalnej wtyczki. Teraz wszystko działa tak jak powinno. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.