Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż kamery cofania w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki, odznaczę Bit 2 w Byte 38 i sprawdzę.
Mam jescze pytanie dot modułu 19 czy tam kamera powinna być widoczna?
Jak ja tam zaznaczę to pisze mi , 6C  nie może byc osiągnięta, dlatego jej nie zaznaczam.
Jeszcze nasuwa sie pytanie czy pozostałe kodowania, o których pisałeś przy parktornikach mają byc tak jak pisałeś (bez kamery) czy ma być uwzględniona ta kamera w tych kodowaniach?
kamera była z tej aukcji: 
https://pl.aliexpress.com/item/33040215932.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.2f721c24DSjPab&gatewayAdapt=glo2pol

wszystko wpietę w jednostke MIB2 tak jak jest tam napisane i potem uruchomione zgodnie z procedurą która tez opisują
czyli zapłon/ MIB2/ otwarcie maski/R/P i już to pewnie jakiś rodzaj kodowanie ale bez VCDSa

Opublikowano

ten Can Adapter muszę chyba ominąć i podpiąć bezpośrednio pod Quadrowtyk bo wyczytałem, że ten błąd AdBlue sie z niego pojawia

Opublikowano
Teraz, Adam68 napisał(a):

ten Can Adapter muszę chyba ominąć i podpiąć bezpośrednio pod Quadrowtyk bo wyczytałem, że ten błąd AdBlue sie z niego pojawia

wracając do Byte 38 co tam powinno być geeralnie odznaczone? Bit 2 mam odznaczyć a Bit 0 zaznaczony czy nie? Mam 8 czujników parkowania i ta kamerkę, Bit 0 zaznaczamy jak 8 parktorników ale bez kamerki?

Opublikowano

Nie znam tej kamery, link nie działa. Z tego względu nic na jej temat Ci nie napiszę.

Opublikowano

4.jpg

IMG_2383.jpg

2.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Adam68 napisał(a):

Też mi nie otwiera, ale skoro wszystko działało bez kodowania, to musisz przywrócić kodowania do stanu zaraz po zamontowaniu kamery.

W Byte 38 bit 2 wybierasz jaką kamerę masz zainstalowaną, skoro działało to na początku na oryginym kodowaniu, to musisz deaktywować bit 2.

Opublikowano
Godzinę temu, Adam68 napisał(a):

a Bit 0 zaznaczony czy nie?

Tak, ma być zaznaczony (dla 8 czujników bez kamery) czyli tak jak powinno być przed montażem kamery. 

Opublikowano

TAk Bit 0 zaznaczony
zrobiłem tak jak napisałeś ale dalej nie działa
tzn. na monitorze nie ma kamery ani wizualizacji parktroników brak reakcji monitora na R
parktroniki działąja słychac tylko dzwięk
przycisk P  tez sie włącza (swieci dioda)

Opublikowano

Przywróć pierwotne kodowania i adaptację.

Opublikowano

na ukcji Aliexpres jest opisana procedura wystartowania kamery tak
w skrócie
włączyc zapłonpotem wystartować MIB2 następnie otwarcie maski etedy dopiero wpięcie kamery w instalację potem sama resetuje się MIB2 włączenie R potem P i już koniec

to raczej powoduje pewnie jakiś rodzaj kodowanie ale bez VCDSa
moze jednak powinna być zakodowana jako normalna kamera z kodowaniem
zreszta inni sprzedają taki zestaw i piszą żeby kodować

Opublikowano

z tym przywróceniem mam problem bo wtedy jak działała kamera to zrobiłem autoscan ale padł mi komp
i w między czasie zmieniłem komputer i VCDSa i mam tylko Autoscan jak już nie było kamery dziłąjącej

Opublikowano
1 minutę temu, Adam68 napisał(a):

pewnie jakiś rodzaj kodowanie ale bez VCDSa

Nie ma czegoś takiego.

2 minuty temu, Adam68 napisał(a):

moze jednak powinna być zakodowana jako normalna kamera z kodowaniem
zreszta inni sprzedają taki zestaw i piszą żeby kodować

Tego Ci nie powiem, bo nie montowałem tej kamery. Montowałem kamery, które należy zakodować.

Opublikowano

wtedy zacząłem kombinowac z kodowaniami tylko, że to były kodowania od Skody potem od VW bo też miały MIB2 a nie mogłem znaleść od Audi B9 terza znalazłem kodowania od Audi ale nie chodzi dalej pewnie coś odznaczone mam od poprzednich kodowań od  VW i Skody

Opublikowano

a wiesz jak powinno byc w module 5F BAP VPS ustawione na Terminal 15 czy na Comfort czy na Infotient?

róznie piszą najczęściej na Termnal15 i tak mam ustawione 
parktorniki też mam ustawione na Terminal15

Opublikowano

Wrzuć mapę adaptacji sterownika 5F

Opublikowano

te kamery do kodowania wpinają zwykle w CAN w moduł pod siedzeniem z tyłu jak dobrze pamiętam J519 i zasilanie z bezpiecznika w bagażniku
ja mam wpięte wszystko w MIB2 Quadrowtyk zarówno video jak i CAN i zasilanie
czy tu może byc różnica w kodowaniu?

Opublikowano

Ok., jeszcze raz. Ty kupiłeś kamerę, której nie trzeba kodować, bo jak pisałeś działało bez kodowania. Zatem musisz przywrócić (ustawić) kodowania i adaptacje jak dla auta bez kamery.

Opublikowano

podpowiesz jak zrobic ta mapę adaptacji 5F ?

Opublikowano

tak masz rację trzeba by przywrócić tylko się zapętliłem troche