Kamil Kupiec Posted February 4, 2019 Posted February 4, 2019 Witam wszystkich. Mam problem w mojej audi a4 b6 alt. Jakiś czas temu zapowietrzał mi się układ chłodzenia i nie było ogrzewania. Po wymianie sterownika abs. Wymieniłem rozrząd wraz z pompą wody i termostatem. Wszystko wróciło do normy. (był błąd termostatu oraz pompa wody w opłakanym stanie) Ostatnio wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i znowu problem z ogrzewaniem. Dziwnym zbiegiem okoliczności jest fakt, że zawsze się zapowietrzało po wyjmowaniu zbiornika na płyn chłodzący. Zarówno do naprawy pompy abs jak i czujnika był ścigany zbiornik (żadne przewody nie były odpinane) i po tych naprawach układ był zapowietrzony. Czy taki demontaż może wpłynąć na poprawność działania układu chłodzenia i ogrzewania? Pozdrawiam Kamil
szpakuziom Posted February 4, 2019 Posted February 4, 2019 (edited) Nie wykluczone. Może źle masz go odpowietrzonego? Odpowietrz go i tyle, sam będziesz wiedział czy to mu dolega. Nagrzej silnik, wysuń delikatnie wąż górny od nagrzewnicy, pogazuj trochę oczywiście na zakręconym korku zbiorniczka wyrównawczego, aż włączy się wentylator i odtworzy się termostat, wtedy włącz ogrzewanie na max temp. oczywiście wąż od nagrzewnicy delikatnie wysunięty. Jak przez dziurkę w wężu będzie już leciał tylko płyn, kiedy termostat będzie otwarty, to znaczy, że jest odpowietrzony. Pojeździsz i poobserwujesz, czy objaw ustąpił, jeżeli nie, to szukaj innych nieszczelności/wycieków. Edited February 4, 2019 by szpakuziom
Kamil Kupiec Posted February 4, 2019 Author Posted February 4, 2019 Test na uszczelke był robiony przez mechaników. Pompował z 5 minut i nic nie wykazało. Mówił że praktycznie od razu powinno prsebwrwić. Narazie mam odpowietrzony i zobaczę jak będzie się zachowywać.
szpakuziom Posted February 4, 2019 Posted February 4, 2019 Sprawdź, czy wycieków nie masz, okolice termostatu, z tyłu silnika z króćca itd, wystarczy niewielki wyciek i już zapowietrzony układ.
Kamil Kupiec Posted February 4, 2019 Author Posted February 4, 2019 Widziałem jeden wyciek na łączeniu węży po podłączaniu lpg. Ale odkręciłem opaski i zobaczymy co będzie.
Kamil Kupiec Posted February 8, 2019 Author Posted February 8, 2019 Zrobiłem zdjęcie króćca i zauważyłem że górna śruba ma zabarwienie różowe. Czy może być wyciek w tamtym miejscu?
Recommended Posts