Jump to content
IGNORED

Dziwny dźwięk wydobywający się z miski olejowej.

Recommended Posts

Posted (edited)

Nurtuje mnie dźwięk  wydobywający się z miski olejowej, czy ktoś ma pomysł czym jest spowodowany??  

Edited by towek
Posted (edited)

Z przodu miski olejowej jest pompa oleju, która jest napędzana od wału korbowego przez łańcuch. To ona i jej napęd wydają ten dźwięk. U mnie brzmi to podobnie.

Co ciekawe w A4 B5 z motorem 1.6 ANA konstrukcja jest niemal identyczna a dźwięk jest dużo cichszy.

PozdrawiaMM

Edited by maciej_m
Posted (edited)

Też uważam, że to napęd pompy oleju i zastanawiałem się, czy zbyt głośny hałas nie świadczy  o nadmiernym zużyciu części (np. napinacza, łańcucha, koła zębatego). Ze zdjęciem miski jest trochę zabawy i nie chce podejmować decyzji zbyt pochopnie, natomiast z drugiej strony zerwanie napędu grozi poważnymi konsekwencjami więc pojawił się dylemat. Stan licznika to 140 tyś km.

Edited by towek
Posted

Jeżeli tylko Ty jeździsz autem i jesteś przytomny to mało ryzykujesz. Zaraz po awarii pompy pojawi się sygnał ostrzegawczy (dzwięk + ikona na FIS) o ciśnieniu oleju. Wyłączysz motor i dalej laweta. Przez 5 sekund to się raczej ani nie zatrze ani nie uszkodzi.

Moim zdaniem to ta pompa powinna wystarczyć silnikowi dożywotnio. Widziałem napinacz swojej pompy przy przebiegu 118kkm i był niemal dziewiczy.

PozdrawiaMM

• Upvote 1
Posted

Dzięki za zainteresowanie tematem, przejechałem już tak 40tyś km od kupna i w zasadzie dźwięk pozostaje na tym samym poziomie. Zainteresowałem się tym tematem przy wymianie oleju i przypuszczam, że kanał znacząco wzmacniał odgłosy, na "parkingu"  nie brzmi to tak drastycznie.

Pozdrawiam

Posted

Ale jednak coś się dzieje dziwnie że ryzykujesz . Ja obstawiam pompę oleju

Posted

U mnie po zmianie oleju też zaczą  szurać podobnie ,zalałem pełny syntetyk trochę się przeraziłem tym dzwiękiem i postanowiłem zwalić misę . Na łańcuchu nie było żadnego , napinacz w dobrym stanie nawet panewki sprawdzałem i wszystko ok.

Zalałem nowy olej pół syntetyk wiem że gorszy ale trudno , trochę ucichło ale nie do końca przejechałem parę tysięcy i nic się nie dzieje trochę to denerwuje ale one chyba tak mają.

Posted
Godzinę temu, marekgolczynski napisał:

Ale jednak coś się dzieje dziwnie że ryzykujesz . Ja obstawiam pompę oleju

Ryzykuję już tak od 40 tyś km, które zrobiłem. Ten dźwięk zaobserwowałem w zasadzie od momentu kupna. Przy każdej wymianie oleju, a miałem ich pięć rozcinałem filtr oleju aby ewentualnie wyłapać jakieś opiłki itp. jednak nie zauważyłem niczego niepokojącego. Olej, który leje to 5w40 Mobil X-Clean.

• Upvote 1
  • 1 year later...
Posted (edited)

Ja mam w 1.8t ten sam dzwiek a pompa i łańcuch są pewnie takie same jak 1.6 wydaje mi się ze gdy go kupiłem już ten dzwiek był. Zrobiłem tak 17 tys km i nic się nie zmienilo. Przebieg mam 217tys km też miałem zwalać miskę ale jak widać każdy z tym jeździ i nic się nie dzieje. Męczy ucho to i ciekawe czy ktoś rozgryzie co jest przyczyną tego dźwięku czy pompa czy łańcuch czy napinacz?

Edited by slawko912