Jump to content
IGNORED

B8- Opony 18'' a homologoacja - ubezpieczenie

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Planuje założyć letnie felgi 18''  szerokość 8'' ET 39 do A4 B8 2.0 TDI i tutaj rodzą sie następujące pytania :

Wedle zaleceń producenta na to auto wchodzą max 17" 225/50 czy mimo to bez problemu moge założyć 18" 225/45 i nie będzie nic obcierało + czy przechodzi to bez problemu przegląd? (słyszałem, że w razie wypadku posiadając inne felgi niz zaleca producent mogę nie dostać odszkodowania z AC ) więc pytanie do was, czy to zwykła bzdura czy śmiało zakładać 225/45/18 ?

Dodatkowo czy założenie takich kół mocno obniży komfort jazdy i czy ma to negatywny wpływ na auto?

Z góry dzięki za odpowiedź !

Posted
27 minut temu, Kamatari napisał:

Wedle zaleceń producenta na to auto wchodzą max 17" 225/50

Jak 17", jak to auto można było kupować na 19" :) 225/50/17 to zimówki się brało przy zakupie. Im większa felga, tym komfort spada. Przy większych kołach trzeba obniżyć auto jak jest zawias 1BA bo będzie koza :) Na 18" z fabryki wyjeżdżało na 245/40/18. Przy feldze 8x18" i ET39 koło będzie schowane w nadkolu. No chyba, że kwestie wizualne, nie mają dla Ciebie znaczenia, to loozik :) 

Posted
Godzinę temu, Hugo napisał:

Jak 17", jak to auto można było kupować na 19" :) 225/50/17 to zimówki się brało przy zakupie. Im większa felga, tym komfort spada. Przy większych kołach trzeba obniżyć auto jak jest zawias 1BA bo będzie koza :) Na 18" z fabryki wyjeżdżało na 245/40/18. Przy feldze 8x18" i ET39 koło będzie schowane w nadkolu. No chyba, że kwestie wizualne, nie mają dla Ciebie znaczenia, to loozik :) 

Oczywiście zależy mi na tym jak to będzie wyglądało wizualnie. Informacje, że maxymalnie mogę założyć 17'' dostałem od wulkanizatora przy okazji zakładania zimówek - pokazał mi że faktycznie jest tak napisane na naklejce w drzwiach, ale widze, że konieczna będzie zmiana wulkanizacji :D

Więc jak założę 225/45/18 ET39 to będzie konieczność założenia dystansów?

Pozdrawiam

Posted
2 minuty temu, Kamatari napisał:

Oczywiście zależy mi na tym jak to będzie wyglądało wizualnie. Informacje, że maxymalnie mogę założyć 17'' dostałem od wulkanizatora przy okazji zakładania zimówek - pokazał mi że faktycznie jest tak napisane na naklejce w drzwiach, ale widze, że konieczna będzie zmiana wulkanizacji :D

Ewentualnie kupić panu z wulkanizacji okulary :)

Znalezione obrazy dla zapytania a4 b8 drzwi naklejka opony

3 minuty temu, Kamatari napisał:

Więc jak założę 225/45/18 ET39 to będzie konieczność założenia dystansów?

Tak, dystans się przyda :) Jakie masz zawieszenie?

Posted (edited)

@Hugo

I tutaj zaczynają się schody, bo ta naklejka wyglada u mnie całkiem inaczej (zdjęcie nizej, na ta chwilę mam tylko te wiec sorry za jakosć) więc czy nie bedzie problemu z felgami opisanymi prze mnie wyżej?

aydu.jpg

Dodam, że mam B8 2013 lift Sedan 100kW (2.0 TDI 136km )

Edited by Kamatari
  • 1 month later...
Posted

Nie powinno być problemu. Zawsze zwracają uwagę na model auta, nie koniecznie sugerują się naklejkami.