Jump to content
IGNORED

Delikatne drgania na jałowych obrotach

Recommended Posts

Posted

Panowie, czy zużyta poduszka silnika zawsze będzie zgłaszać błąd ? Ostatnio pojawiły mi się drgania na obrotach jałowych. Obroty nie falują, skrzynia działa tak jak działała do tej pory, czyli bez zarzutu. Jednak na światłach z wbitym D czuć pod tyłkiem delikatne wibracje, które przestają być wyczuwalne koło 750/800 obr. Komputer nie pokazuje żadnych błędów, natomiast jak dotykam lamp, to ta z prawej stronie wyraźnie mocniej wibruje od tej z lewej.  

Posted (edited)

Raczej poduchy, podobnie mialem. Wymiana poduch i z bani. Poduchy u mnie obie wylane, błędów  brak. Ewentualnie do sprawdzenia poducha skrzyni. 

Edited by edraven
Posted

Dzięki @edraven za odpowiedź:hi:

• 3 weeks later...
Posted
W dniu 3.03.2019 o 23:26, edraven napisał:

Raczej poduchy, podobnie mialem. Wymiana poduch i z bani. Poduchy u mnie obie wylane, błędów  brak. Ewentualnie do sprawdzenia poducha skrzyni. 

Kupowałeś jakieś zamienniki czy ori? U mnie drgania z czasem narastały a teraz na zimnym jest coś w rodzaju rezonansu (dzwięk buczenia + wibracje), wykluczyłem praktycznie wszystko, co mogłoby to powodować ze spraw mechaniki silnika a że zauważyłem, że jak prawym kołami stoję na krawężniku to drgania są wyraźnie mniejsze a też buczenie prawie znika to podejrzewam, że przydaloby się wymienić poduchy pod silnikiem i skrzynią. Ale sporo da się poczytać o tym, że poduchy w zamiennikach się nie sprawdzają...

Posted
3 minuty temu, luk330 napisał:

Kupowałeś jakieś zamienniki czy ori? U mnie drgania z czasem narastały a teraz na zimnym jest coś w rodzaju rezonansu (dzwięk buczenia + wibracje), wykluczyłem praktycznie wszystko, co mogłoby to powodować ze spraw mechaniki silnika a że zauważyłem, że jak prawym kołami stoję na krawężniku to drgania są wyraźnie mniejsze a też buczenie prawie znika to podejrzewam, że przydaloby się wymienić poduchy pod silnikiem i skrzynią. Ale sporo da się poczytać o tym, że poduchy w zamiennikach się nie sprawdzają...

Ori, podobno zamiennik ciezko dobrze trafić i nie sprawdza się.

nie wiem jak u ciebie z buczeniem, ale miałem podobny problem. Im zimniej tym bardziej buczał ale w trakcie jazdy. Jak się nagrzał buczenie ustawało prawie całkowicie. Troche z mechanikiem walczylismy z tym istanęło na wymianie dwóch wieszaków wydechu.

Posted
1 godzinę temu, edraven napisał:

Ori, podobno zamiennik ciezko dobrze trafić i nie sprawdza się.

nie wiem jak u ciebie z buczeniem, ale miałem podobny problem. Im zimniej tym bardziej buczał ale w trakcie jazdy. Jak się nagrzał buczenie ustawało prawie całkowicie. Troche z mechanikiem walczylismy z tym istanęło na wymianie dwóch wieszaków wydechu.

Właśnie kolega też mi podsunął z buczeniem żeby skontrolować wieszaki wydechu ;) sprawdzę oczywiście.

Ile dawałeś za ori poduchy? Z tego co widzę to u mnie są z takim numerem 8K0 198 381 AG  i z tego co patrze to jest to zestaw poduszek silnika i kosztuje około 1400zł (katalogowo). To rzeczywiście będzie zestaw na obie strony?