Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik G42- bład IAT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Po ogarnięciu sprawy z prawidłowym programem w ECU dzięki!! koledze Łukasz13 udało mi się dojść do ładu z kompem.
Teraz gdy już prawidłowo mogę diagnozować VAGiem, wyskoczył błąd Intake Air Temp. Sensor G42 Signal too High.
W grupie 118 w logach pokazuje temperaturę -48st. Temperatura ta nie zmienia się ani na ciepłym ani na zimnym silniku bez względu na temperaturę otoczenia.
Widać czujnik padł i tu koledzy do was prośba o pomoc:
Który to jest dokładnie czujnik(zdjęcie nr 1 czy nr 2)? Jest na zdjęciach i wiem że jeden odpowiada za pomiar temperatury, a drugi za pomiar przepływu powietrza(chyba masa pow.).
Dodam, że po wyciągnięciu czujnika(z miejsca nr2) był cały zaolejony(zdj 3)(wyczyściłem kontakt-em) ale bez zmian. Po odpięciu tegoż czujnika błąd pozostawał bez zmian(temp również)Wiem, że trzeba zakupić nowy ale chciałbym mieć pewność który to jest. Czujnik nr 2 ma nr 068905379a.
Przeszukałem cały internet i widze, że często te dwa czujniki są ze sobą mylone stąd mój post. Pozdrawiamzaznaczone 1.jpgzaznaczone.jpg20190404_120422.jpg

Opublikowano

Czujnik to nr2. najlepiej jakbyś sprawdził miernikiem rezystancje na pinach czujnika.

Opublikowano
  • Autor

Mam miernik w domu A jestem teraz poza. Jutro sprawdzę i napisze zmierzone wartości. A czy ten czujnik może być w oleju bo to trochę mnie to niepokoi.

Edit- rezystancja na pinach wynosi ok. 1.52 kOhma/ 20st. C

Edytowane przez wisniacarrera

Opublikowano
  • Autor

A jakie są prawidłowe wartości?

Opublikowano

Rezystancja jest ok, szukaj problemu w wiązce.

Opublikowano
  • Autor

Pod dwoma metrami izolacji taka niespodzianka. Podłączyłem na krótko i w VAGu pokazała się temperatura +17 więc czujnik faktycznie sprawny. Zamówiłem nowa wtyczkę z długimi kablami żeby było zrobione dobrze Bo stara ma już króciutkie kabelki. 

We wtorek zrobię maintanance, zobaczymy efekty. Łukasz13 dzieki stary jeszcze raz za pomoc, kolejny raz poprowadziłeś za rączkę w diagnozie. Piona! 

Edit

Nowa wtyczka już jest zamontowana. Silnik odzyskał ssanie na zimnym silniku i wreszcie część mocy(w końcu czuć że ma moc). Blad nie występuje. Temat ogarnięty!

20190406_113536.jpg

Edytowane przez wisniacarrera