Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szkoda całkowita (AC) - co dalej z wrakiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

żona zasnęła za kierownicą i zaliczyła spotkanie z barierkami. Efektem jest niezbyt ładna zmiana wyglądu przodu i boków auta skutkująca orzeczeniem przez rzeczoznawcę z ubezpieczalni szkody całkowitej.

Auto ubezpieczone było wg stawek Warty (wycena autaomatyczna) na 73.000 zł (jednak rzeczoznawca w trakcie likwidacji wycenił wartość auta na 76.000 zł, chociaż odszkodowanie i tak może być ustalone tylko do wysokości ubezpieczenia czyli 73.000 zł). Wartość pojazdu w stanie uszkodzonym oszacował na 20.200 zł, wysokość należnego odszkodowania na 52.800 zł, czyli łącznie 73.000 zł. Od pracownika warsztatu blacharskiego, w którym auto oglądał rzeczoznawca dowiedziałem się, że wrak auta został wystawiony na licytację ale najwyższa oferta nie przekroczyła 7000 zł. I teraz pytanie co mogę z tym zrobić?

1) ponieważ formalnie nie wiem, że auto było wystawione na licytację, wystąpić pisemnie o sprzedaż auta na licytacji. Jeżeli informacja o niskich ofertach zostanie potwierdzona pisemnie wystawić auto na sprzedaż w internecie i sprzedać  za tyle, za ile znajdzie się kupiec. Czy w przypadku sprzedaży za kwotę niższą niż oszacowana (tj. 20.200 zł) mogę ubiegać się o dopłacenie przez ubezpieczyciela różnicy?

2) czy może zlecić niezależnemu rzeczoznawcy wycenę auta i wraku z nadzieją, że wartość wraku będzie niższa i odwoływać się od wyceny ubezpieczyciela?

W OWU (Warta, AC standard) w par. 14 dot. szkody całkowitej jest zapis, że "Wartość pojazdu w stanie uszkodzonym jest to wartość elementów i zespołów pojazdu nie uszkodzonych lub uszkodzonych w takim stopniu, że posiadają wartość handlową. Wartość pojazdu w stanie uszkodzonym WARTA określa z uwzględnieniem wartości pojazdu bezpośrednio przed zaistnieniem szkody, charakteru i zakresu uszkodzeń oraz sytuacji rynkowej w zakresie obrotu pojazdami uszkodzonymi."

Pytanie, czy sytuacja rynkowa w zakresie obrotu pojazdami uszkodzonymi to właśnie odniesienie do faktycznych propozycji odkupu wraku?

Zakładam, że cokolwiek nie zrobię pewnie finalnie i tak skończy się na sprawie sądowej. Naprawy auta (pomimo, że byłem z nim dosyć zżyty) i dalszego użytkowania raczej nie widzę. Sprzedaż na części to raczej też nie moja specjalność.

Dla zainteresowanych kosztorys - wartość napraw wg części i stawek ASO oszacowano na 137.000 zł ?

Proszę o ewentualne sugestie.

DSC_7427.JPG

DSC_7430.JPG

DSC_7456.JPG

DSC_7458.JPG

DSC_7466.JPG

kosztorys audi a4 2019 anonim.pdf

Opublikowano

Cześć jak odpowiada ci wycena pismo do zakładu ubezpieczeń o dopłacenie kasy do pełnej wartości wraku ja tak zrobiłem wrak policzyli wartość 7 tys.  napisałem że na lokalnym rynku aut powypadkowych zaoferowano mi 2 tys zł. proszę o dopłacenie reszty wartości wraku wystawili na licytację w necie sprzedali za 2300 zł. resztę dopłacili

Opublikowano

Powinieneś się zwrócić pisemnie (mail) do ubezpieczyciela z wnioskiem o zagospodarowanie wraku, gdyż jego wartość została przeszacowana, a najwyższa oferta jaką Ty uzyskałeś to... (niech to będzie owe 7 tys). W związku z powyższym oczekujesz decyzji, czy możesz sprzedać auto za taką kwotę i ubezpieczyciel dopłaci różnicę do wartości oszacowania (czyli 20 200 zł). lub też ubezpieczyciel wypłaca pełną wartość pojazdu przed szkodą 73 tys i zabiera wrak. Aby im trochę "zagęścić ruchy" wspomnij, że ponosisz koszty parkowania i zabezpieczenia uszkodzonego auta, oraz korzystasz z samochodu zastępczego (nie wiem jaką masz umowę AC, ale zwykle przysługuje auto zastępcze).