Opublikowano 18 Maja 20197 l Witam ! Byłem wczoraj na hamowni i moja Eska wypluła 250 koni i mam pytanie czy szukać drugiego życia dla niej czy może jakieś podzespoły posprawdzać i wymienić ? Dodam , że na każdym cylindrze nie ma więcej jak 8 barów i nie wiem od czego zacząć by szukać przyczyny spadku tej mocy , od pierścieni ?
Opublikowano 18 Maja 20197 l Też mam S4 i nie trzyma serii. Nie sprawdzałem u siebie kompresji ale mogę Ci na start polecić sprawdzenie świec, cewek, filtrów. Na jakim paliwie hamowałes? edit: Mi tuner po hamowaniu powiedział, że w tym silniku wpływ ma paliwo, zalecił mi też wymianę świec na ngk pfr7q ( świece z rs4 b5 ) i sprawdzenie cewek ( u mnie cofało zapłon jak sprawdzaliśmy logi). Utrata mocy może też być na skutek rozrządu - że trzeba robić.. Możesz też spróbować czyszczenia dolotu, zawsze to tańsza opcja niż remont a nie zaszkodzi... Edytowane 18 Maja 20197 l przez M0ZART
Opublikowano 18 Maja 20197 l Autor 1 godzinę temu, M0ZART napisał: Też mam S4 i nie trzyma serii. Nie sprawdzałem u siebie kompresji ale mogę Ci na start polecić sprawdzenie świec, cewek, filtrów. Na jakim paliwie hamowałes? edit: Mi tuner po hamowaniu powiedział, że w tym silniku wpływ ma paliwo, zalecił mi też wymianę świec na ngk pfr7q ( świece z rs4 b5 ) i sprawdzenie cewek ( u mnie cofało zapłon jak sprawdzaliśmy logi). Utrata mocy może też być na skutek rozrządu - że trzeba robić.. Możesz też spróbować czyszczenia dolotu, zawsze to tańsza opcja niż remont a nie zaszkodzi... Na 98 , świece,cewki i flitry nie dawno robione były. Co do rozrządu to najprawdopodobniej będę musiał zrobić bo przy odpalaniu zaczyna słychać łańcuch. A czy kompresja może uciekać jeszcze z jakiegoś innego powodu niż pierścienie ?
Opublikowano 18 Maja 20197 l 10 minut temu, NorbolS4 napisał: Na 98 , świece,cewki i flitry nie dawno robione były. Co do rozrządu to najprawdopodobniej będę musiał zrobić bo przy odpalaniu zaczyna słychać łańcuch. A czy kompresja może uciekać jeszcze z jakiegoś innego powodu niż pierścienie ? Pierścienie, zawory z tego co kojarzę. Wiesz jaka powinna być prawidłowa kompresja?
Opublikowano 18 Maja 20197 l Autor 1 minutę temu, M0ZART napisał: Pierścienie, zawory z tego co kojarzę. Wiesz jaka powinna być prawidłowa kompresja? 11+ ?
Opublikowano 18 Maja 20197 l 3 godziny temu, NorbolS4 napisał: 11+ ? Chyba coś koło tego, nie mogę się doszukać. Rozumiem, że na wszystkich 8 cylindrach pokazało 8 bar? edit: Doczytałem jeszcze raz co wstawiłeś i widz, że dotyczy wszystkich. EDIT2: Kompresja silnika powinna być miedzy 10 a 14 bara na cylinder przy czym maksymalna różnica między cylindrami to 3 bary a próg serwisowy to 9.. Sam robiłeś pomiar kompresji czy na warsztacie? Edytowane 18 Maja 20197 l przez M0ZART
Opublikowano 20 Maja 20197 l Autor W dniu 18.05.2019 o 14:54, M0ZART napisał: Chyba coś koło tego, nie mogę się doszukać. Rozumiem, że na wszystkich 8 cylindrach pokazało 8 bar? edit: Doczytałem jeszcze raz co wstawiłeś i widz, że dotyczy wszystkich. EDIT2: Kompresja silnika powinna być miedzy 10 a 14 bara na cylinder przy czym maksymalna różnica między cylindrami to 3 bary a próg serwisowy to 9.. Sam robiłeś pomiar kompresji czy na warsztacie? Pomiary robione były na warszatach na pierwszym było od 5 do 6 barów na cylindrze a na drugim wyszło od 7 do 8 .
Opublikowano 20 Maja 20197 l 5 minut temu, NorbolS4 napisał: Pomiary robione były na warszatach na pierwszym było od 5 do 6 barów na cylindrze a na drugim wyszło od 7 do 8 . Obawiam się w takim razie, że pozostaje remont.. Poszukaj jeszcze na forum jakiś tematów o słabej kompresji. Jak będę w domu to postaram się coś podrzucić
Opublikowano 22 Maja 20197 l jeszcze zależy czy pomiar na zimnym czy na ciepłym silniku... 5-6 to tak czy inaczej śmietnik... przy takich wartościach to rękę włożysz między tłok a cylinder albo zawór a głowicę kompresja nowego to 13-14 barów na ciepłym, na zimnym może być trochę mniej. 9 bar na ciepłym przyjmuje się jako minimalną wartość, przy której można jeszcze jeździć, jeśli nie ma 9 to remont...