Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S4 B6 Hamownia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Byłem wczoraj na hamowni i moja Eska wypluła 250 koni i mam pytanie czy szukać drugiego życia dla niej czy może jakieś podzespoły posprawdzać i wymienić ? Dodam , że na każdym cylindrze nie ma więcej jak 8 barów i nie wiem od czego zacząć by szukać przyczyny spadku tej mocy , od pierścieni ?

Opublikowano

Też mam S4 i nie trzyma serii. Nie sprawdzałem u siebie kompresji ale mogę Ci na start polecić sprawdzenie świec, cewek, filtrów.

Na jakim paliwie hamowałes?

edit:

Mi tuner po hamowaniu powiedział, że w tym silniku wpływ ma paliwo, zalecił mi też wymianę świec na ngk pfr7q ( świece z rs4 b5 ) i sprawdzenie cewek ( u mnie cofało zapłon jak sprawdzaliśmy logi). 

Utrata mocy może też być na skutek rozrządu - że trzeba robić..

Możesz też spróbować czyszczenia dolotu, zawsze to tańsza opcja niż remont a nie zaszkodzi...

Edytowane przez M0ZART

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, M0ZART napisał:

Też mam S4 i nie trzyma serii. Nie sprawdzałem u siebie kompresji ale mogę Ci na start polecić sprawdzenie świec, cewek, filtrów.

Na jakim paliwie hamowałes?

edit:

Mi tuner po hamowaniu powiedział, że w tym silniku wpływ ma paliwo, zalecił mi też wymianę świec na ngk pfr7q ( świece z rs4 b5 ) i sprawdzenie cewek ( u mnie cofało zapłon jak sprawdzaliśmy logi). 

Utrata mocy może też być na skutek rozrządu - że trzeba robić..

Możesz też spróbować czyszczenia dolotu, zawsze to tańsza opcja niż remont a nie zaszkodzi...

Na 98 , świece,cewki i flitry nie dawno robione były. Co do rozrządu to najprawdopodobniej będę musiał zrobić bo przy odpalaniu zaczyna słychać łańcuch. A czy kompresja może uciekać jeszcze z jakiegoś innego powodu niż pierścienie ?

Opublikowano
10 minut temu, NorbolS4 napisał:

Na 98 , świece,cewki i flitry nie dawno robione były. Co do rozrządu to najprawdopodobniej będę musiał zrobić bo przy odpalaniu zaczyna słychać łańcuch. A czy kompresja może uciekać jeszcze z jakiegoś innego powodu niż pierścienie ?

Pierścienie, zawory z tego co kojarzę. Wiesz jaka powinna być prawidłowa kompresja?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, M0ZART napisał:

Pierścienie, zawory z tego co kojarzę. Wiesz jaka powinna być prawidłowa kompresja?

11+ ?

Opublikowano
3 godziny temu, NorbolS4 napisał:

11+ ?

Chyba coś koło tego, nie mogę się doszukać. 

Rozumiem, że na wszystkich 8 cylindrach pokazało 8 bar? 

edit:

Doczytałem jeszcze raz co wstawiłeś i widz, że dotyczy wszystkich.

EDIT2:

Kompresja silnika powinna być  miedzy 10 a 14 bara na cylinder przy czym maksymalna różnica między cylindrami to 3 bary a próg serwisowy to 9..

Sam robiłeś pomiar kompresji czy na warsztacie?

Edytowane przez M0ZART

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.05.2019 o 14:54, M0ZART napisał:

Chyba coś koło tego, nie mogę się doszukać. 

Rozumiem, że na wszystkich 8 cylindrach pokazało 8 bar? 

edit:

Doczytałem jeszcze raz co wstawiłeś i widz, że dotyczy wszystkich.

EDIT2:

Kompresja silnika powinna być  miedzy 10 a 14 bara na cylinder przy czym maksymalna różnica między cylindrami to 3 bary a próg serwisowy to 9..

Sam robiłeś pomiar kompresji czy na warsztacie?

Pomiary robione były na warszatach na pierwszym było od 5 do 6 barów na cylindrze a na drugim wyszło od 7 do 8 . 

Opublikowano
5 minut temu, NorbolS4 napisał:

Pomiary robione były na warszatach na pierwszym było od 5 do 6 barów na cylindrze a na drugim wyszło od 7 do 8 . 

Obawiam się w takim razie, że pozostaje remont..  Poszukaj jeszcze na forum jakiś tematów o słabej kompresji. Jak będę w domu to postaram się coś podrzucić

Opublikowano

jeszcze zależy czy pomiar na zimnym czy na ciepłym silniku... 5-6 to tak czy inaczej śmietnik... przy takich wartościach to rękę włożysz między tłok a cylinder albo zawór a głowicę :decayed:

kompresja nowego to 13-14 barów na ciepłym, na zimnym może być trochę mniej.

9 bar na ciepłym przyjmuje się jako minimalną wartość, przy której można jeszcze jeździć, jeśli nie ma 9 to remont...