Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Proźba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent to A4 B6 1.8T AVJ 150km Pb+Lpg przebieg 253tys.km

Mam problem z mocą, a właściwie jej brakiem i szarpaniem silnika na benzynie (silnik nierówno pracuję i ciężko wkręca się na obroty). Na Lpg problemu szarpania silnikiem nie ma i auto wmiarę dobrze przyśpiesza, choć wydaje mi się że było lepiej.

Vag pokazuję jeden błąd 17535 -  Fuel Trim; Bank 1 (Mult): System too Rich 

Szczelność dolotu sprawdziłem jest ok, przy okazji wyczyściłem wszystko( było trochę oleju)słynny  zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej jest dobry.

Dołączam logi na Pb i Lpg ( mam nadzieję że dobrze zrobiłem ?)

Log nai Pb: http://vaglogi.pl/log-002_033_0msaS2.html

http://vaglogi.pl/log-115_118_e87Xgq.html

Logi na Lpg: http://vaglogi.pl/log-002_033_OTHvTW.html

http://vaglogi.pl/log-115_118_Mbt43hc.html

W odczytywaniu logów mam małe doświadczenie, więc pytanie co koledzy sądzicie o tych logach ( co jest nie tak )

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam ?

Opublikowano

Przeplywka trochę mało mierzy i jest zalany na lpg stąd błąd bogatej mieszanki. Spróbuj przeczyscić przeplywke tylko nie mechanicznie. Wystroić gaz na korekty sondy i będzie ok. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przem8 napisał:

Przeplywka trochę mało mierzy i jest zalany na lpg stąd błąd bogatej mieszanki. Spróbuj przeczyscić przeplywke tylko nie mechanicznie. Wystroić gaz na korekty sondy i będzie ok. 

Dzięki za odpowiedź. Przeplywke czym najlepiej wyczyścić (wymyć), benzyną?? Błąd na LPG a skąd szarpanie i kompletny brak mocy na Pb?? Od przepływki?? Na LPG równo chodzi i przyspiesza. 

Opublikowano

Bo pewnie lpg rozwaliło mapę benzynową. Zrób jeszcze 3+20 na benzynie. 

Przeplywkę wymoczyc i przedmuchac IPA pod ciśnieniem.

Błędy kasowane przed logami?

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Tak błędy kasowane przed każdym pomiarem.

Logi grupy 3 i 20: http://vaglogi.pl/log-003_020_BX6FuB.html

Pytanie jeszcze o przepływke: Wymoczyć ją w benzynie i przedmuchać IPA ??

Opublikowano
Godzinę temu, Marwis B5 napisał:

Pytanie jeszcze o przepływke: Wymoczyć ją w benzynie i przedmuchać IPA ??

Ja wszystko to robiłem za pomocą IPA. Odzyskałem tym sposobem ponad 15g/s przepływu.

Po kasowaniu błedów i jeździe na benzynie dalej są jakieś szarpania? Po logach nic nie widać żeby miało to miejsce...

Opublikowano
  • Autor

Szarpanie jest sporadyczne, raz występuje raz nie dziś było, a silnik wyraźnie słabszy na Pb niż na LPG. Nieraz na postoju silnik ma problem z wejściem na obroty, oczywiście na benzynie. Czy coś jeszcze sprawdzić, może problem tkwi po stronie benzyny (pompa, filtr wtryski...)??? 

W weekend może będę miał więcej czasu, to jeszcze raz wszystko posprawdzam

Opublikowano

Po logach to gaz jest z d*py ustawiony i przepływka zaniża. Jeśli twierdzisz, że dolot szczelny, odma ok to pozostaje spróbować przemyć przepływomierz, a jak nie to wymiana.

Do sprawdzenia jeszcze profilaktycznie dv, bo turbo trochę ospale wstaje ale jest dość gorąco więc może po części i dlatego.

Czasy wtrysków ok więc pompa nie ma tu nic do rzeczy. Możesz sprawdzić jeszcze wartość dla rozrządu w gr.93, tak dla świętego spokoju ?

Opublikowano
  • Autor

przem8, dzięki za pomoc w weekend wszystko jeszcze raz posprawdzam może coś przeoczyłem ? potem podjadę do gazownika na przegląd i strojenie i dam znać co i jak. ?

Opublikowano

Z gazem się udaj jak wszystko na benzynie ogarniesz :D

Opublikowano
  • Autor
W dniu 12.06.2019 o 19:29, przem8 napisał:

Z gazem się udaj jak wszystko na benzynie ogarniesz :D

przem8, zrobiłem tak jak mówiłeś przepływomierz wymoczyłem w IPA i przedmuchałem.

Szczelność sprawdziłem okazało się że w DV nie działa podciśnienie (nie otwierał się) został wymieniony. poza tym wszystko szczelne.

Silnik odżył, brak jakiegokolwiek szarpania i wyraźnie lepiej przyśpiesza, czuć moc ??

Zrobiłem jeszcze logi http://vaglogi.pl/log-003_020_ipVCL.html

http://vaglogi.pl/log-115_118_HX3iv.html

Na LPG nie robiłem bo jeszcze nie byłem u gazownika.

przem8, dzięki jeszcze raz za pomoc ???

Opublikowano

Zrób na benie 2+33. Przepływ delikatnie się poprawił ale nadal brakuje do ideału. Zobaczymy jak korekty. Jeśli w normie to narazie może zostać ta przepływka. Turbo teraz dmucha jak trzeba, a logow na gazie nie rób póki nie wyregulujesz lpg i na gazie tylko grupy 2+33.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.06.2019 o 09:44, przem8 napisał:

Zrób na benie 2+33. Przepływ delikatnie się poprawił ale nadal brakuje do ideału. Zobaczymy jak korekty. Jeśli w normie to narazie może zostać ta przepływka. Turbo teraz dmucha jak trzeba, a logow na gazie nie rób póki nie wyregulujesz lpg i na gazie tylko grupy 2+33.

Dziś byłem u gazownika na przegląd instalacji i wymianę filtrów (były mocno zabrudzone ?) oprócz tego stwierdził że reszta jest ok. Brak jak dotąd szarpania i nierównej pracy silnika, auto dobrze się ,,zbiera" zarówno na benzynie jaki i na gazie ? Zrobiłem jeszcze logi na pb i lpg 2+33

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum
VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum

Opublikowano
20 minut temu, Marwis B5 napisał:

Dziś byłem u gazownika na przegląd instalacji i wymianę filtrów

Ten pierwszy log na gazie? Jedź do gazownika niech Ci ustawi instalację, bo jest w c**j zalany pod obciążeniem.

Opublikowano
  • Autor

Tak pierwszy log jest na gazie. Ok podjadę jeszcze na strojenie

Opublikowano

Tylko raczej nie do tego samego, bo powinien to sprawdzić przy okazji tego przeglądu. Wspominałeś coś o ustawieniu/sprawdzeniu regulacji lpg?

Opublikowano
  • Autor

Tak wspominałem i regulacji i błędzie 17535 ale w dniu jak u niego byłem to błędu nie było i kazał podjechać jak się pojawi żeby dokładnie wiedzieć kiedy go zalewa. Czy po logach aż tak źle jest??? Bo auto jeździ po wcześniejszych zabiegach naprawdę dobrze. 

Opublikowano

Masakrycznie ? To ten gość nie ma najzwyklejszego skanera obd żeby odczytywać korekty w czasie rzeczywistym? Jak on chciał sprawdzić wystrojenie lpg, patrząc na mapkę w programie i gazując na postoju? Śmiech na sali :facepalm: Poszukaj kogoś ogarniętego na lpg forum, bo się będziesz bujać z tym niewiadomo ile.

Sugerowałbym na próbę podmienić przepływkę od innego 1.8t, bo ciągle brakuje 10 g/s przepływu.

Jakie masz teraz korekty w 32?

Edytowane przez przem8

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

wcześniej nie miałem czasu by dokończyć temat ?

jakieś 3 tygodnie temu byłem  ponownie u gazownika, tym razem wziął i wystroił sam również stwierdził że go zalewa na lpg. Od tego czasu brak błędów i jakiegokolwiek szarpania. Zrobiłem też logi 2+32 

http://vaglogi.pl/log-002_032_NPoAr3B.html

Opublikowano

Dalej przepływka mało mierzy, nie z tym nie było robione? Jeśli już to 2+33 na lpg, najlepiej pod pełnym butem i przy normalnej jeździe to będzie widać jak tam korekty.

Edytowane przez przem8