Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zerwany Gwint/Wymiana miski + Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mój problem wygląda następująco i posiadam kilka pytań..

Zabrałem się dzisiaj za wymianę w mojej A4B6 oleju i termostatu, od razu problem po odkręceniu korka, na gwincie ślady aluminium.. Oczywiście autko użytkuję na co dzień do pracy itd i poratowałem się teflonem lecz i tak się ,,poci". Co do termostatu wymieniłem wkład bez odłączania króćca od węża tylko mój poprzednik spartolił i wyłamał w nim jeden ,,nosek", robiłem to pierwszy raz i jako tako po przekręceniu wkładu nie wysuwał się ale nie jestem do końca pewny czy dobrze ,,siadł" uszczelka z rowkiem zamontowana lecz króciec po dokręceniu lekko odstaje od głowicy. Działa wszystko ok, temperatura nawiewu, autko grzeje teraz do 90* ale..? Wąż oczywiście jest chłodny, czy króciec puszcza wodę dowiem się wtedy, kiedy się otworzy ? przegoniłem auto dość mocno ale wąż dalej zimny.

Kolejna rzecz.. co z tą miską ? Jaki sposób naprawy tego gwintu w misce? Ryzykowne gwintowanie ,,na aucie" nie wchodzi w grę ani żadne sposoby do następnej wymiany oleju bo robię to prawie co 3 miesiące a silnika nie mam czasu i pieniędzy zmieniać :( Koszt wymiany miski ? Chyba że ktoś przerabiał temat i twierdzi że jestem w stanie to zrobić w warunkach krawężnikowych czyli w garażu na małym podjeździe.

Przepraszam że tak chaotycznie napisane ale no niestety... Brak samochodu= brak pracy :( Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano
W dniu 7.08.2019 o 23:40, Szyfrant Jestem napisał:

Kolejna rzecz.. co z tą miską ? Jaki sposób naprawy tego gwintu w misce? Ryzykowne gwintowanie ,,na aucie" nie wchodzi w grę ani żadne sposoby do następnej wymiany oleju bo robię to prawie co 3 miesiące a silnika nie mam czasu i pieniędzy zmieniać :(

Może ten temat Cię przekona do gwintowania.

Ewentualnie kupić nową czy używkę, sprawdzić na szkle czy w miarę prosta i podmienić...

Jak interesuje Cię podmiana mogę dać serwisówkę z wymiany.

Co do termostatu, jak łapie i trzyma 90 stopni to zostaw i jeździj, chociaz przydałoby się w VAGu sprawdzić czy na ECU nie daje innej temp niż na zegary.