Jump to content
IGNORED

[B5 AEB] Migająca kontrolka oleju pomimo jego prawidłowego stanu

Recommended Posts

Posted

Witam wczoraj zaczeła migac mi kontrolka oleju mimo ze na bagnecie jest wystarczająca ilosc. Dzis zaczeła gwizdac chyba turbina i nie wiem co sie dzieje:((( bardzo i pilnie prosze o pomoc. Pozdrawiam :thumbdown:

uzypełnij profil ;)

Posted

nie pal go więcej najpierw sprawdź manometrem ciśnienie oleju

Posted

Nie mam jak wiec szykuje sie wizyta u mechanika, ale moze to byc pompa oleju??? mam nadzieje ze nie załatwiłem turbiny bo dziwnie gwizdze przy przygazowaniu :(((. Kontrolka zapala sie tylko powyzej 2000 obrotów jakos tak + / -.

Posted

U mnie sie zapala po dluzszym postoju na jalowych obotach. Niestety cisnienie oleju na jałowych mam okolo 0,8 bara a przy 90 stopniach zapewne mniej. Ale poki zimny to jest w miare ok. Zbieram sie do wymiany pompy oleju, a poki co staram sie zbytnio nie jezdzic :( a napewno nie stoje na wolnych obrotach bo zaraz zaczyna glowica jak w dieslu klekotac :naughty:

Posted

czeli pompa oleju i turbina do wymiany?....:((((((

U mnie sie zapala po dluzszym postoju na jalowych obotach. Niestety cisnienie oleju na jałowych mam okolo 0,8 bara a przy 90 stopniach zapewne mniej. Ale poki zimny to jest w miare ok. Zbieram sie do wymiany pompy oleju, a poki co staram sie zbytnio nie jezdzic :( a napewno nie stoje na wolnych obrotach bo zaraz zaczyna glowica jak w dieslu klekotac :naughty:

nie wystarczajace cisnienie oleju. W turbinie najprawdopodobniej uszkodzeniu uległo łożysko.

Posted

Czy turbina ? trudno powiedzieć. Pompa na 99%. Ale radzę jak najszybciej odstawić do warsztatu i zacząć od mierzenia cisnienia oleju. 1-3,5 bara na wolnych, 5-7 przy 3 tys. obr. Pomiar przy temp. oleju 80 stopni.