Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie licznika VDO na stole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem licznik z pełnym FIS-em (8D0 919 034F) do swojego bolidu (w którym brak FISu). Chciałem go podłączyć "na sucho" na stole podłączając się pod terminal 15,30,31 oraz linię K.

Wszystko w teorii działa poprawnie oprócz zczytywania eepromu. VCDS-Lite łączy się z zegarami, zczytuje błędy, bloki pomiarowe, kodowanie działa (zmieniłem z V6 na R4 TDI). Adaptacja działa dziwnie, bo nie mogłem zmienić języka - wrzucałem wartość 2 i po teście sama przeskakiwała na 3, ale o dziwo po paru próbach się udało.

Chciałem zgrać wsad żeby się pobawić i wyskalować licznik na diesla, ale żadnym programem nie mogę tego zrobić, bo albo nie widzi kontrolera, albo niby się łączy ale nie zrzuca danych.

VAG EEPROM Programmer:

s1.PNG

VAG-K+CAN Commander 1.4 (CHINA):

Po wybraniu zegarów VDO na dole jest komunikat "Connected. Start transfer/receive of data" i nic więcej się nie dzieje.

s2.PNG

Natomiast po wybraniu A4 B5 with board computer zczytuje jakiś wsad, ale wydaje się być mały i nie zczytuje loginu:

s3.PNG

Jeszcze taka ciekawostka, że po którymś odczycie danych odometer zresetował się na 0 ?. Próba zmiany na jakąkolwiek wartość oczywiście kończy się niepowodzeniem (chociaż commander wyświetla, że został zmieniony).

Znalazłem jakiś inny wsad w necie, który podobno jest do tego samego licznika (8D0 919 034F) i próbowałem go wgrać, ale po odczekaniu chwili i obserwacji jak to commander próbuję wrzucić kolejne adresy w pamięci (według niego z powodzeniem) pamięć pozostaje niezmieniona. Nadal jest stary wsad. Trochę to wygląda jakby zegary były w jakimś trybie readonly czy coś.

Próbowałem już chyba wszystkich wersji wymienionych narzędzi bez powodzenia...

Kabel diagnostyczny to VAG KKL Viakena taki niebieski chiński :D

Przeszukałem cały internet (albo tylko obserwowalną część) i jestem w kropce, pomóżcie :(.

Opublikowano

Po wgraniu commanderem nowego wsadu proponuję odpiąć zasilanie na 15 sekund, wtedy zmiany będą widoczne.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 9.09.2019 o 07:22, Fazii napisał:

Po wgraniu commanderem nowego wsadu proponuję odpiąć zasilanie na 15 sekund, wtedy zmiany będą widoczne.

Niestety bez powodzenia :(