Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 brak prądu w tylnych drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem, że nie ma zasilania w tylnych drzwiach tzn. brak sterowania szybami, głośnik nie działa i brak podświetlenia drzwi oraz guzika sterowania szybą. Dodam, że centralny zamyka drzwi i prąd w kostce w słupku bocznym jest tylko w trzech cienkich kabelkach a w tych grubszych co idą do kostki nad głośnikiem już nie ma.

IMG_20190911_154606.jpg

Opublikowano

Do sprawdzenia kostka na słupku B. Często gniją tam piny, szczególnie te od cienkich przewodów

Opublikowano
  • Autor

No właśnie ta kostka na zdjęciu jest ze słupka B i na cienkich pinach miernik pokazywał 11,2 a na tych grubszych wcale.

Opublikowano

Gruby czerwono-żółty to "+" a brązowo-żółty to "masa" - jak miernik nic nie pokazuje to szukał bym w kostkach przy słupku B

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Lukasz_mk2 napisał:

Gruby czerwono-żółty to "+" a brązowo-żółty to "masa" - jak miernik nic nie pokazuje to szukał bym w kostkach przy słupku B

Zdjęcie dotyczy kostki ze słupka B od strony wnętrza a nie drzwi. Chyba, że ja Cię źle rozumiem to proszę wyjaśnij mi na chłopski rozum ? dopiero zaczynam przygodę z Audi dlatego proszę o wyrozumiałość ?

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze zdziwiło mnie to, że przy bezpiecznikach pod nr 23 jest pusto (nie dochodzą przewody) a czytałem, że to jest właśnie od tylnych drzwi. To ma związek z tym brakiem zasilania?

IMG_20190911_151801.jpg

Opublikowano

faktycznie bezpiecznik nr 23 odpowiada za elektrykę szyb z tyłu. Auto kupiłeś niedawno??? Szyby kiedyś działały??? Bo jeśli kiedyś działały, to wychodzi na to, że ktoś je podłączył w jakiś dziwny sposób (nie tak jak w fabryce) i teraz będzie trzeba to jakoś rozgryźć, ale tu tylko można wziąć miernik w rękę i szukać drugiego końca kabla czerwono-żółtego, bo masa czyli kabel brązowo-żółty jest wspólny na całe drzwi więc pewnie jest dobrze podłączony.

Jeszcze tak dla pewności mógłbyś sprawdzić z jaką końcówką masz moduł komfortu (jaki jest jego dokładny numer 8E0 959 433 ...) można to zrobić w dwojaki sposób, albo fizycznie się do niego dobrać, ale to byś musiał fotel wyciągać bo moduł jest pod fotelem, pod wykładziną. Albo w prostszy sposób tzn. podłączyć auto pod kompa i odczytać numer modułu łącząc się z grupą 46

więcej o modułach komfortu znajdziesz tu:

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Lukasz_mk2 napisał:

faktycznie bezpiecznik nr 23 odpowiada za elektrykę szyb z tyłu. Auto kupiłeś niedawno??? Szyby kiedyś działały??? Bo jeśli kiedyś działały, to wychodzi na to, że ktoś je podłączył w jakiś dziwny sposób (nie tak jak w fabryce) i teraz będzie trzeba to jakoś rozgryźć, ale tu tylko można wziąć miernik w rękę i szukać drugiego końca kabla czerwono-żółtego, bo masa czyli kabel brązowo-żółty jest wspólny na całe drzwi więc pewnie jest dobrze podłączony.

Jeszcze tak dla pewności mógłbyś sprawdzić z jaką końcówką masz moduł komfortu (jaki jest jego dokładny numer 8E0 959 433 ...) można to zrobić w dwojaki sposób, albo fizycznie się do niego dobrać, ale to byś musiał fotel wyciągać bo moduł jest pod fotelem, pod wykładziną. Albo w prostszy sposób tzn. podłączyć auto pod kompa i odczytać numer modułu łącząc się z grupą 46

więcej o modułach komfortu znajdziesz tu:

Tak, niedawno kupiłem auto i nie mam pojęcia czy wcześniej działały. Oba te kable przechodzą pod modułem i wchodzą w grubą wiązkę kabli owiniętych czarną taśma i tam je gubię. Co do modułu to sprawdzę nr w wolnej chwili. 

Opublikowano

pod kołem zapasowym znajdziesz wlepkę z kodami wyposażenia, wypadało by sprawdzić czy twoje auto z fabryki wychodziło z elektryką z tyłu. Z drugiej strony to jak kupowałeś auto nie zwróciłeś uwagi, że szyby z tyłu nie działał??

Opublikowano
  • Autor

Pod kołem zapasowym mam butle z gazem a auta nie kupiłem w stanie idealnym i miałem świadomość, że nie działają szyby. Chciałbym sam doprowadzić audi przynajmniej do stanu bardzo dobrego, dlatego tu jestem żebym mógł się nauczyć czegoś od znawców marki ?

Opublikowano

a masz książkę serwisową?? na jej okładce od wewnętrznej strony też powinna być wlepka z kodami wyposażenia.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Lukasz_mk2 napisał:

a masz książkę serwisową?? na jej okładce od wewnętrznej strony też powinna być wlepka z kodami wyposażenia.

Mam. Po kodzie 4R5 mam rozumieć, że z tyłu były korby?

Screenshot_20190917-082623.jpg

Opublikowano

tak, 4R5 - to korby z tyłu.

Więc można sądzić, że sprawa ma się tak, że pewnie w twoim aucie były połamane wiązki (norma w a4 b6/b7) i po prostu ktoś wymienił wiązki na "całe", ale od wersji z elektryką szyb. W drzwiach masz silniczki od szyb czy mechanizm ręczny?? Teraz wypadałoby zbadać jaki masz moduł komfortu (czy obsługuje elektrykę z tyłu) i rozglądać się brakującymi częściami i rezać elektrykę z tyłu - przechodziłem to u siebie i uwierz nie jest to strasznie skomplikowane - na forum znajdziesz dokładny opis jak to zrobić, a w razie czego pisz to ja, czy inni pomogą na ile będziemy w stanie.

Opublikowano
  • Autor

Mam silniczki. Kod modułu to AD czyli elektryczne szyby z tyłu (lub korby). Ktoś już coś robił bo taśma izolacyjna poszła w ruch ?

IMG_20190917_131357.jpg

Opublikowano

No to teraz musisz tylko dokończyć dzieła i będzie git ?