Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Dzwiny szum przy szybszej jeździe

Recommended Posts

Posted

Witam,

Słyszę dziwny szum pulsacyjny podczas jazdy z prędkością powiedzmy większą niż 60-70 km/h. Przy 110-130 jest to już bardzo mocno słyszalne. Mam wrażenie że wręcz narywa całym autem tak jakby opór powietrza tylko pulsacyjny. Podejrzewam że może być to wina tego że w prawym kole mam chyba do wymiany tarcze - może jest krzywa, albo klocek zapiekł się, bo przy hamowaniu ściąga mnie na lewą stronę, a tarcza prawego koła jest lekko pordzewiała - czyli tak jakby klocek w ogóle o nią nie tarł...

Faktem jest że nie słyszałem tego zanim lekko uskodziłem alum felge w tym samym kole na dziurze w asfalcie... (17" - 45/225) - ale już naprawiona. Podczas gdy miałem zamienne koło (gdy felga była w naprawie - szum ten był nie do zniesienia przy jeździe 100 km/h - ale kierownica nie drgała.

Co o tym sądzicie, czy to możliwe że szum ten pochodzi właśnie od tarczy albo klocka ?

Istotne jest że na kierownicy nie czuje drgań, czyli to nie felga ani opona (chyba ;) )

Posted

Najpierw doprowadź do porządku hamulce (prawa strona która jest zapieczona) a potem szukaj dalej :naughty:

Posted

no i okazało się że prawa tylnia opona jest wyboczona... do wymiany :/

a przy okazji mam do wymiany:

- prawy łącznik stabilizatora

- w lewym przednim kole - tylni wahacz

Czy jakieś wskazówki przy kupnie tych części co do marki i jakości ?[br]Dopisany: 17 Marzec 2009, 10:06_________________________________________________Co powiecie na firmę LEMFORDER

Posted

Lemforder jak najbardziej polecany, ja u siebie wymieniłem wahacze na TRW i również polecam, oczywiście pod warunkiem, że wszystko z dobrego źródła :gwizdanie:

Posted

ok , ale nie musze chyba wymieniać wszystkich czyli kompletu ? Bo widzę że na forum tutaj sporo osób wymienia cały komplet.

Posted

To zależy od stanu Twoich wahaczy. Jeżeli jest więcej niż jeden do wymiany to wymieniłbym od razu komplet i miał przynajmniej spokój na jakiś czas :)