Tomson Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 Witam, kupiłem samochód z Niemiec i przeszedłem już urząd celny i urząd skarbowy, ale pozostał jeszcze wydział komunikacji. Podobno na wniosku o wydanie dowodu rejestracyjnego tymczasowego jest napisane, że może być on anulowany w ciągu 14 dni. Nie mam 100% pewności czy samochód jest legalny (chociaż mam 2 komplety kluczyków + serwisowy i książki serwisowe/instrukcje) i nie wiem czy powinienem czekać aż dostane do ręki twardy dowód czy mogę już sobie zacząć wymieniać rozrząd/oleje (i żarówki w xenonach ). Nie chce inwestować kasy w samochód, który mogą mi zabrać Co o tym sądzicie? Myślicie, że naprawdę sprawdzają legalność czy dokumenty leżą na półce jak to w Polsce a oni po prostu drukują dowód.. Zdarzyła się komuś podobna sytuacja? Pozdrawiam
soolek Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 A sprawdź czy czasami już nie ma twardego dowodu w WK?! Może i sprawdzają legalność samochodu, ale informacji napewno nie mają przed wydaniem twardego dowodu, bo to trwa - ja twardy dowód dostałem w niecały tydzień od rejestracji. Rób rozrządy itp. i czekaj na spokojnie na twardy dowód.
Tomson Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 a czy gdy samochód jest zgłaszany jako kradziony to są o tym informowane ASO? Bo był on sprawdzony w bazie danych Audi i było z nim wszystko ok, ostatni wpis miał z początku marca tego roku.
soolek Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 ASO raczej nie ma takiej informacji, ale skoro na początku marca miał jeszcze wpisy z ASO, to ... raczej pewny. A od kogo i kiedy kupiłeś ten samochód, kiedy był wystawiony do sprzedaży ? Teraz to trochę za późno, aby się martwić czy był kradziony czy nie - trzeba było sprawdzić przed zakupem. W tej chwili proponuje wypić coś na rozluźnienie i olać ten temat, bo tylko sobie nerwy szargasz bez potrzeby pewnie.
Tomson Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 auto kupione 6 marca. aukcja: http://allegro.pl/show_item.php?item=574254449 gość broni magistra na Uniwerku Szczecinskim, żaden cwaniak, normalnie się z nim gadało, niczym nie popadł. Samochód trzymał u swojej dziewczyny w garażu, mam spisane dane z dowodu, pozwolił zrobić sobie zdjęcie Męczy mnie to trochę, bo matki samochód okazał się po 3 latach kradziony. Dzisiaj byłem w wydziale komunikacji i dostałem tymczasowy dowód. Na razie wymienię tylko żarniki w xenonach, a na rozrząd i olej poczekam aż dostane stały dowód, bo wymiana rozrządu w ASO była 90tys km temu, a jeżdżony był po autostradach, więc nie powinien tak nagle strzelić
adamFox Opublikowano 18 Marca 2009 Opublikowano 18 Marca 2009 no kolego spoko ja dostalem po 2tygodniach jakos dopiero
nike21 Opublikowano 18 Marca 2009 Opublikowano 18 Marca 2009 za kazdym razem kiedy kupujesz auto lub je przerejestrowujesz Wydzial Komunikacji wydaje dowod tymczasowy (tzw pozwolenie czasowe) ktore ma waznosc 14 dni... wydawane jest w celu skontrolowania histori auta - w szczegolnosci na pochodzenie, czy nie byl kradziony itd. jesli masz komplet dokumentow, a z aukcji wynika ze tak, to nie masz sie czym przejmowac... jest to standardowa procedura z wlasnego doswiadczenia wiem ze jesli przekroczysz ten termin i zatrzyma Cie policja a Ty im powiesz ze nie ma jeszcze twardego dowodu w WK to nic sie nie stanie... w mysl przepisow jednak po uplywie terminu 14 dni powinienes sie udac do WK o przedluzenie waznosci tej czasowki... po uplywie waznosci nie zrobisz badania technicznego...
Rekomendowane odpowiedzi