Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wskazania temperatury - termostat czy czujnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Forumowicze kieruje się do was z pytaniem, Czy komuś pomogła wymiana termostatów lub czujnika temperatury przy falowaniu temperatury na zegarach, niedogrzaniu ?

Obecna sytuacja u mnie przy CAGA jest następująca. Miasto przy 8 km trasy auto średnio łapie od 75-90 stopni w zależności korki, szybki przelot z 2 tyś obrotów na 5 biegu. Przy 2 km przejazdu zegary łapią ok 60 stopni. Trasa zagrzanie podobnie, ale wahania przy zmniejszeniu prędkości 130-140 zmniejszenie do 90 spadek od 5-10 stopni.

Wiadomo przy rozgrzanym trochę gazu i temperatura na 87-90 stopni.

Temperatury zewnętrzne od 10 do 20 stopni.

W większości osoby wskazują na termostaty. Do wymiany są dwa na bloku i ten zabudowany na wężach, ale nie zawsze pomaga. Dzisiaj zaproponowano mi wymianę czujnika w pierwszej kolejności, ponieważ w dużej mierze to one są winowajcami a nie termostaty.

Ryzykować z czujnikiem, pomimo że wymieniany byl rok temu na zamiennik ? Nie zaleca się stosowania zamienników tak jak w przypadku termostatów.

Z dwóch opcji pierwsza generuje duże koszty ok 415 zł części ASO + robocizna. Druga 180 zł czujnik i chwila roboty.

Komuś pomogła wymiana czujnika ? Błędów na kompie nie ma względem czujnika. Spalanie raczej normalne, trasy 6-7 litrów, mieszany 7-7,5, miasto powyżej 7,5-8,5 nie wyszedłem. Przy spokojnej trasie 5,5-6 tj. 110 km/h.

Czy ogólnie kierować się zasadą tttm i olać, żyć z tym.

Edytowane przez Oloim

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja odpisywałem swój problem na forum i po doradztwie odpuściłem sobie wymianę przez 1 rok bo ten typ tak ma. Nie był to dobry pomysł bo jak się okazało nie dogrzewany silnik generował problemy z Dpf em i problemy z ogrzewaniem. Przed kolejną zimą zakupiłem w ASO nowy termostat z odpowiednim nr. Do dziś mam spokój. Zapomniałem o DPF ie I ogóle auto zawsze trzyma równe 90 stopni. 

Opublikowano
  • Autor

Zdecydowałem się na wymianę i wszystko wróciło do normy, tylko że w ASO była jedna sztuka termostatu niestety uszkodzona. Zaproponowano mi Behra w zastępstwie, z którym nie ma problemów ( montaż w większości wypadków zamiast oryginału z ASO ) nie było objawów złego działania. Temperatura stoi w miejscu, przewody mają znacznie wyższą temperaturę, a po 8 km mam 90 stopni na zegarach. Wcześniej jak wbiłem 80 to było coś.

Wymieniono 03L121111AD

PS U mnie DPF równo co 700 km się wypalał, nie było z nim problemów.

Edytowane przez Oloim

Opublikowano

A który termostat wymieniłeś? Daj jakieś zdjęcie gdzie on jest.

Opublikowano
  • Autor

Podałem wyżej: 03L121111AD

Jak zdejmiesz osłonę z silnika będziesz miał lepszy widok. Jest on po prawej stronie, taki w obudowie z trzema kanałami, bynajmniej u mnie. Ewentualnie możesz mieć wersję z wymiennym wkładem, lokalizacja podobna. W ASO wprowadzono mnie w błąd że u mnie są dwa.

Pozycja 37 to termostat.

Screenshot_20191018-082709.jpg

Screenshot_20191018-083058.jpg

Edytowane przez Oloim
Dodanie zdjęć

Opublikowano

Oloim - masz polifta czy przedlifta?

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, wkowal10 napisał:

Oloim - masz polifta czy przedlifta?

Pacjent to Seat Exeo :p

Opublikowano

Mam A4 B8 polifta 2.0 TDI. Panowie dzisiaj miałem dłuższą trasę ok. 200 km. Temperatura zewnętrzna  ok. 14 st C. Przejechałem pierwsze 10km i zatrzymałem się do pierwszego sklepu- na wskaźniku cieczy chłodzącej ok. 70-75 st. , temperatura oleju (bo mam odblokowane) 69-70st.. Sprawdziłem węże- termostat nie puścił, bo wąż do chłodnicy był zimny. Samochód chodził na biegu jałowym bo to zona była w sklepie. Przejechałem ok. 1.5 km do drugiego  sklepu- na wskaźniku cieczy chłodzącej ok. 75-80 st. , temperatura oleju 73st. Sprawdziłem węże pod maską - termostat puścił bo węże były ciepłe. Czyżby nie za wcześnie? Później jazda ciągła. Na początku po drogach lokalnych - czyli prędkość 80-100km/h- temperatura oleju 79-82st. Później na S8 - prędkość 130-180, temperatura oleju przy 130 ok. 91st. przy 180 najwyższa chyba 98st. Wskaźnik cieczy chłodzącej cały czasna 90st. Czy w tym przypadku termostat jest sprawny, czy ten typa tak ma. A może za wcześnie się otwiera i samochód długo się grzeje i nie dogrzewa. Może otwiera się przy 82 st. bo takie termostaty widziałem. Może trzeba wybrać z wyższą temperaturą otwarcia 87st? Jakieś sugestie, podpowiedzi?

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio natrafiłem przy poszukiwaniach etki na instrukcje serwisowe i przy weryfikacji termostatu było napisane że nie ma możliwości weryfikacji termostatu po sprawdzeniu temperatury przewodów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 19.10.2019 o 22:21, wkowal10 napisał:

Mam A4 B8 polifta 2.0 TDI. Panowie dzisiaj miałem dłuższą trasę ok. 200 km. Temperatura zewnętrzna  ok. 14 st C. Przejechałem pierwsze 10km i zatrzymałem się do pierwszego sklepu- na wskaźniku cieczy chłodzącej ok. 70-75 st. , temperatura oleju (bo mam odblokowane) 69-70st.. Sprawdziłem węże- termostat nie puścił, bo wąż do chłodnicy był zimny. Samochód chodził na biegu jałowym bo to zona była w sklepie. Przejechałem ok. 1.5 km do drugiego  sklepu- na wskaźniku cieczy chłodzącej ok. 75-80 st. , temperatura oleju 73st. Sprawdziłem węże pod maską - termostat puścił bo węże były ciepłe. Czyżby nie za wcześnie? Później jazda ciągła. Na początku po drogach lokalnych - czyli prędkość 80-100km/h- temperatura oleju 79-82st. Później na S8 - prędkość 130-180, temperatura oleju przy 130 ok. 91st. przy 180 najwyższa chyba 98st. Wskaźnik cieczy chłodzącej cały czasna 90st. Czy w tym przypadku termostat jest sprawny, czy ten typa tak ma. A może za wcześnie się otwiera i samochód długo się grzeje i nie dogrzewa. Może otwiera się przy 82 st. bo takie termostaty widziałem. Może trzeba wybrać z wyższą temperaturą otwarcia 87st? Jakieś sugestie, podpowiedzi?

skoro masz polifta to siedzi u Ciebie zapewne 03L121111AD który ma temp otwarcia 87st