Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Geometria kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Koledzy rzucicie okiem na te ustawienia geometri w mojej audi a4 b8. Bo mam odczucie że jak jadę autkiem to muszę korygować tor jazd delikatnie w prawo. Czy wszystko jest ok.

geometria.pdf

Edytowane przez Tomex1981

Opublikowano

Masz zawieszenie jeszcze oryginał czy może było wymieniane ?.

Prawdopodobnie trzeba ustawić krzywą zbieżności.

Regulacja długością osadzenia końcówek drążka w zwrotnicy powinna pomóc.

Opublikowano
  • Autor

Zawieszenie miałem już robione

Opublikowano
36 minut temu, Tomex1981 napisał:

Zawieszenie miałem już robione

I wtedy powinna być ustawiona krzywa zbieżności, obstawiam że tego nie robili.

Zwykle mechanicy ustawiają końcówki drążka na stare nastawy i jakoś to działa do czasu.

Opublikowano

Witam. Mam na 1BE lewy tył -0,60 stopnia a prawy tył -0,80. Przód mam podobnie, nawet trochę gorzej :). Mieści się w tolerancji producenta, nie widzę nadmiernego zużycia opon. Widać, że u Ciebie też mieści się w tolerancji więc jest ok.

Opublikowano
14 godzin temu, ziolek335 napisał:

Widać, że u Ciebie też mieści się w tolerancji więc jest ok.

Tak na papierze jest OK ale Kolega co zapodał temat pisze, że musi delikatnie korygować tor jazdy.

Też koryguję ale przy prędkościach powyżej 150/180 km/h i bocznych wiatrach szczególnie jak pojazd nie dociążony, lecz myślę nie o takie korekty chodzi.

Jeżeli felgi OK, opony OK, zamiana kół miejscami nic nie pokazała to konieczne jest oglądnięcie zawieszenia a szczególnie końcówek drążka i ich prawidłowe ustawienie - dlatego pisałem o krzywej zbieżności.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nawiązując do tematu, ostatnio walczyłem ze stukami w przednim zawieszeniu. Stuki dochodziło z prawego koła, nawet przy powolnej jeździe po wybojach słychać było takie nieregularne chrobotanie. Diagnoza wskazywała na końcówkę drążka - po wymianie stuki ustały, ale na kontroli geometrii wyszło, że jednak są większe luzy. Przyczyną właśnie był drążek kierowniczy.forum.jpg

Auto ma ponad 10 lat plus jednego razu wjechałem w sporą dziurę, więc summa summarum tak to wglądało - rdza i kilkumilimetrowy luz na przegubie.

Po wymianie zero stuków.

Dla B8ki w Quattro to część: 4H0422810 drążek (kod Lemfordera: 35705 01), końcówka MOOG – AU-ES-7377  (lewa strona, prawa 7378)

Demontaż: w instrukcji jest na ściągacz, jednak spokojnie można go wybić młotkiem ze zwrotnicy. Klucze z tego co pamiętam 18, 24 plus imbus do końcówki i do odkręcenia drążka 32 lub 34. Najważniejsze to zmierzyć odległość nakrętki blokującej od ostatniego zwoju na drążku - po montażu muszą być mniej więcej identyczne.

forum2.jpg

Edytowane przez indiapapa
inne nr części