Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie zewnętrznych fotochromów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem na etapie montażu  lusterek fotochromowych i mam kilka pytań. Czy pod zewnętrzne fotochromy potrzebuje silnik szyb przystosowany pod składane lusterka? Z tego co widzę na schemacie z elsy, sygnał z wstecznego lusterka prowadzę do silniczka szyb (kostka 10 pin) na tym schemat się kończy. Posiadam standardowe lusterka 5 pin wiec chciałem podciągnąć 2 dodatkowe przewody od luster i wpiąć się w kostkę lusterka 16 pin, tylko właśnie pod jakie piny? Szukając dalej znalazłem, że odpowiadają za to piny 11 i 12 ok, tylko mój standardowy silnik posiada tylko jeden rząd pinów (1-8). Najważniejsze pytanie da się to obejść i podłączyć wsteczne lusterko z fotochromem bocznym bezpośrednio czy czeka mnie zakup silniczka pod składane lusterka (8E1 959 801 E, F, G ), który posiada 2 rzędy pinów?    

Opublikowano

@adrian242424 mnie czeka taka sama rzeźba.

Mam środkowy fotochrom.

Lusterka standard.

Wkłady mam fotochrom.

Gdzie podpiąć się pod sygnał z wstecznego lusterka?

Opublikowano
  • Autor

Ja na razie wiem tyle, jeśli chcesz zrobić wszystko ori, to lecisz wg. tego schematu. Czyli z wstecznego lusterka lecisz 2 przewodami z pinów 4 i 5 do 17 pinowej pomarańczowej kostki znajdującej się w przednim dolnym lewym słupku, piny 7 i 8, tam jest mostek 4 przewodów, 2 ciągniesz do 20 pinowej czarnej kostki w lewych drzwiach pin 7 i 8, a 2 do drzwi prawych, następnie do 10 pinowej czarnej kostki w silniku szyb pin 7 i 8. Aktualnie niewiadomą pozostaje sam silnik czy bierze udział w sterowaniu fotochromem czy po prostu pełni funkcje przejścia do 16 pinowej kostki lusterka. Czekam aktualnie na lusterko wsteczne i zobaczę jakie napięcie pojawia się na pinach 4 i 5, do wysterowania fotochromu powinno ono wynosić ok 1-3v. 

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

Opublikowano

@adrian242424 można by podłączyć "na krótko" bocznych wkładów do środkowego.

Opublikowano
  • Autor

Można, ale nie ryzykował bym na razie podłączenia na krótko żeby nie uwalic luster, jeśli na pinach 4 i 5 pojawia się niskie napięcie do 3v to wtedy zaryzykuje i niech się dzieje wola nieba :)

Opublikowano
  • Autor

Lusterko doszło, sprawdziłem i na pinach 4 i 5 po wysterowaniu pojawia się napięcie 1,1V, podłączyłem boczny fotochrom na krótko i wszystko działa. Wychodzi na to, że silniczek w drzwiach pełni tylko role przejścia pomiędzy kostką 10 pin, a 16 pin lusterka, więc jeśli mamy standard lusterka 5 pin, a chcemy dołożyć boczny fotochrom wystarczy puścić osobna wiązkę (2 przewody) z kostki 20 pin drzwi, bezpośrednio do lusterka. Chyba, że chcemy robić wszystko wg. oryginału wtedy musimy zaopatrzyć się w silniczek szyb pod składane lusterka, który posiada obsadzone wszystkie 16 pinów.

PS. Jedestem po udanym montażu na aucie i wszystko śmiga, jak by ktoś miał jakieś pytania pisać.

Edytowane przez adrian242424

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A mógłbyś napisać który pin  połączyć z którym ?

mam poprowadzone przewody z słupka A fioletowy (4pin przy lusterku wstecznym) i fioletowo-biały (5pin przy lusterku wstecznym) i  chcę ominąć silniczek szyb wpinając się w kostkę lusterka przy sterowniku w przewody czarno szary i czarno zielony. i teraz który  kolor z którym żeby nie uwalić lusterka ?