Jump to content

Recommended Posts

Posted

mamy S4 z listopada 2000 (model 2001) z Navigation Plus. po odpaleniu i żmudny odkodowaniu przechodzimy do dalszych spraw :D

najpierw męczylismy sie z telewizorem i przestawieniem PAL/SECAM. w końcu się udało TV gra. i tu pojawia sie pytanie. jak odblokować by grał nawet w czasie jazdy? czytałem gdzieś ze wystarczy wyjąc jakiś przewód galla ale wydaje mi sie ze wtedy navi nie bedzie działac mam racje?

problem drugi to mapy i polskie menu do navi . wiem że mapy są pod DX i nie pod DX, ale moze mi ktos wytłumacyć co to jest to DX? wydaje mi się ze DX tam jest bo jest napisane coś takiego w instrukcji:

-Gerate-Name: Navigation Plus

-i na samym poczatku:

'Das Audi Navigationssystem plus kann nur mit navigation CD-ROMs betrieben werden, die den aufdruck "TravelPilot DX compatible" haben'

niemiecki mój jest mocno słaby ale chyba chodzi o to ze działa tylko z mapami DX. tak?

jeśli tak to jaką mapę polecacie do tej navi? :rolleyes:

i ostatnie pytanie da się do tego wgrać polskie Menu albo chociaz zmienic język ze szkopskiego na angielski? :)

PZDR

:audi:

Posted

do odbioru tv podczas jazdy kup sobie specjalny przelacznik na alegro.

Co do map no to oczywscie najnowsza 2006/2007 DX :)

Mozna wgrac polski jezyk ale tylko tam gdzie sie na tym znaja :) i to troche kosztuje.

• 3 weeks later...
Posted

podnoszę temat. mapki już mam, navi ma DX 8) z TV zrezygnowaliśmy ale problem jest inny.

język zmieniłem na angielski i ja z obsługa Navi sobie radze bez problemu ale poniewaz auto jest ojca i to on głównie nim jezdzi to jednak chciałby je przestroić na polski. zadzwonił kilka dni temu do krotoskiego i powiedzieli mu ze nie ma probelmu i koszt to od 50 do 100 zł. pojechał dziś i mu powiedzieli że jest to w ogóle nie możliwe! :eek: dzwonił do Auto Premium i Audio Complexu i to samo :confused:

Czy ktoś wie gdzie można w Poznaniu wgrać polskie menu do Navi Plus? będe bardzo wdzieczny, a mój ojciec jeszcze bardziej i obiecuje ze w najblizszych dniach wrzuce foto :redface:

Posted

wpadaj na spota do wawy :) u nas Ci to zrobią..

Posted

polskie menu w navi VW w systemi DX wgrywa się bez problemu - wkłada się tylko płytę z której navi zczytuje sobie odpowiednie pliki z tym że w VW da się to zrobić do wersji D (A,B,C,D) włącznie (z tym że A i chyba B nie czytają "polskich" map ) . natomiast nie ma sensu wgrywać polskiego menu do wersji G bo automatycznie robiony jest downgreade do wersji D( a wersja G ma parę drobiazgów naprawdę ułatwiających życie, nie mówiąc o tym że chodzi szybciej, to chociaż by to że przy wpisywaniu miejscowośc znikają literki z alfabetu które na pewno nie będą już wykorzystane w nazwie miejscowości...) (wersja oprogramowania w navi VW podana jest na prawej bocznej ściance navi na końcu numeru i oznaczona jest wielką literą). po włożeniu mapy polska/czechy 2005/2006 DX lub 2006/2007 DX i po przełączeniu z Angielskiego na Niemiecki i z powrotem z Niemieckiego na Angileski (metryczny) navi zaczyna wydawać komendy w języku polskim.także jeżeli masz najnowszą wersję softu w navi to darowałbym sobie zmianę oprogramowania na PL lepiej nauczyś staruszka obsługi ewentualnie nawet napisać mu wszystko na kartce a z czasem się nauczy...daj znać jak poszło Ci z ustawieniem polskich komend

pozdro :exclaim: :a4fan:

Posted

co do wersji to nie wiem. musze w domu sprawdzić w instrukcji bo tam jest numer navi i chyba tam powinna byc ta literka oznaczajaca wersje. ale auto jest z 2000 roku wiec nie sadze zeby to była jakas G ;) co do polskich komend to... nie musiałem nic zmieniac. zmieniłem jezyk na angielski, wsadziłem płyte teleatlasu i automatycznie był polski lektor nic nie trzeba było zmieniac. teoreycznie to mogłbym go uczyć ale... jesli mozna wgrac polskie to czemu nie wgrac? ;) dzieki za info :) bede szukac :)