Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana/czyszczenie EGR vs program

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

Wiem, że jest masa osobnych wątków na ten temat (większość czytałem) ale sytuacja jest wyjątkowa, bo padł mi EGR/przepustnica a w tym tyg. mam do zrobienia sporą trasę po Europie:( potrzebuję szybkiej rady i opinii o Waszych decyzjach z podobnym problemem.

Szybki opis sytuacji: jechałem na zimnym silniku 2 tyg. temu i zapalił się nagle na raz check engine oraz sprężynka a auto całkowicie straciło moc. Po włączeniu i wyłączeniu silnika było OK (przyśpieszenie) ale przy gaszeniu samochodu silnik wpadał w dziwne wibracje. Ściągnąłem błędy VCDS-em:

5293 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit 
          P2103 00 [172] - Signal High
          MIL ON - Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
5294 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit 
4892 - EGR Valve (N18) 
          P0403 00 [096] - Malfunction
          Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

czyli padło na EGR... zrobiłem jednak reset i wszystko wróciło do normy. Jeździłem ponad tydzień i check wyskoczył znowu (tym razem bez straty mocy), błędy - tym razem tylko te od przepustnicy:

5293 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit 
5294 - Throttle Valve Actuator Module (J338): Motor Circuit 
          P2103 00 [032] - Signal High
          Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

Mam też od dawna (2-3 lata?) taki objaw jak niektórzy wspominają, że na zimnym silniku auto zapala jakby nie miało paliwa albo stało na mrozie -40C (kręci z 5-6s zanim zaskoczy, natomiast za 2 razem po zgaszeniu pali od razu). Dodatkowo zaglądałem do silnika i zawór jest zapocony, co sugeruje zapewne, że jest zabrudzony i wypycha gdzieś syf bokami.

I teraz pytanie co zrobić:

1. Wymienić EGR na zamiennik za około 500pln i liczyć, że pojeździ ze 2 lata zanim się znowu rozwali? btw: jeśli to wina samej przepustnicy to wymienia się to osobno czy to jest zintegrowana część z całym zaworem?

2. Wyjąć i próbować czyścić? Ryzyko takie, że się uszkodzi elektronikę a i nie wiadomo czy regeneracja pomoże?

3. Zrobić program i wypiąć EGR-a razem z DPF. Auto ma równo 200k przebiegu, więc może trochę już późno na takie zabawy a do tego od 1 stycznia weszły nowe przepisy i podobno jest wysoka kara jak udowodnią podczas kontroli, że za dużo syfu wychodzi rurą a DPF jest wycięty:) szansa takiej kontroli praktycznie zerowa ale zawsze...

Opublikowano

Witam. Ja bym najpierw wyjał przepustnice i egr i je umył i zajżał do elektroniki.

Opublikowano
  • Autor

Z braku czasu zakładam na razie jakiś tani zamiennik a oryginał wymontuję i wyczyszczę na błysk. Jak padnie zamiennik to będę miał chociaż na podmiankę - nie mogę teraz ryzykować, że mi to padnie tysiąc kilometrów od domu. Patrząc na budowę tego zaworu i plastikowe elementy to samo czyszczenie w najgorszym przypadku nic nie da.

Nie wiem tylko co masz na myśli pisząc "zajrzyj do elektroniki"? W poczyścić jakieś kostki/styki?

Opublikowano
Godzinę temu, 3d0 napisał:

Nie wiem tylko co masz na myśli pisząc "zajrzyj do elektroniki"?

Tam też dostaje się olej. Przed założeniem egra i przepustnicy posmaruj delikatnie olejem o-ringi. 

Opublikowano
  • Autor

OK, dzięki - przejrzę kompleksowo w takim razie.

[update]: wyjąłem EGR-a i był tak zawalony czarnym, gęstym nagarem (mix z olejem), że nie dziwne skąd takie cuda się działy. Tak jak pisałem zamieniłem na nowy Valeo (tej samej marki co pierwszy montaż) i jest znacznie lepiej - samochód pali z pierwszego strzału, praca silnika się unormowała i zapalanie/gaszenie odbywa się znacznie ciszej i bez dziwnych wibracji. W międzyczasie sobie wyczyszczę ten wymontowany.

Natomiast dziwna sprawa, bo po resecie błędów nadal mam dyskotekę na desce - tzn. raz na parę minut na 1/5 sec zapala się jakaś pomarańczowa kontrolka z lewego zegara. Na pewno ta na godzinie dziewiątej czyli "sprężynka" (EPC) i wydaje mi się, że parę razy mignęło coś na dole ale wg instrukcji jest tam tylko Dynamic steering. Dzieje się to tak szybko, że nie jestem w stanie zarejestrować, jaka to ikona:) Przegonię go teraz w trasie 1500km i zobaczymy - jak się ustabilizuje to OK a jak nie to trzeba szukać dalej po jakiś czujnikach i podzespołach.

Update: jak napisałem w innym wątku trzeba również zająć się przepustnicą 03l128063c oraz sprawdzić szczelność turbiny. Dopiero komplet tych działań pozwolił usunąć wszystkie anomalie i błędy na desce w moim przypadku. Mam nadzieję, że komuś to pomoże w diagnozie :) WAŻNE: nie regenerowa tylko wymienić na nowe zamienniki! Elektronika jest praktycznie nie do odratowania albo krótkoterminowo i kłopoty zaraz powrócą!

Edytowane przez 3d0
update