Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

migający licznik i klimatronik = problem z przepustnicą...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam taki problem, pojawiał się raz na pare tygodni, teraz codziennie. Po przekręceniu stacyjki miga klimatronik i zegary, słychać jakiś przekaźnik w zegarach. Problem jest bardziej nietypowy niż inne przypadki ponieważ klimatronik miga i przyciski nie reagują. Co do zegarów to posiadam manualną skrzynie biegów, ecu jak i zegary są ustawione na manualną skrzynie. Na zegarach wyświetla się jakiś błąd po niemiecku i na samym dole ekraniku wyświetlają się biegi automatu. Miga także kontrolka od abs oraz wykrzyknik. Abs i czujniku na kołach oczywiście sprawne.

A teraz najlepszą część... po odpaleniu gdy samochód jest zimny nie działa pedał gazu (gaz na potencjometrze, elektryczna przepustnica) na ciepłym nie równo pracuje, pedał gazu działa ale bardzo nie równo i do max 2-3k obrotów. Po 10sekundach nagle silnik gaśnie w obu przypadkach, tak jakby go zdusiła zamknięta przepustnica, zegary i klimatronik zaczynają działac, odpalam samochód i wszystko wraca do normy, chodzi idealnie, równo i cicho jak z fabryki. Wszystkie błędy z zegarów znikają.

Na vcdsie wywała błąd "brak napięcia na przepustnicy" i to wszystko.

Co do może być? wyczyściłem wszystkie masy wewnątrz samochodu oraz przy silniku, ostatnio wymieniłem także wiązkę silnika bo miałem z anglika a chciałem EU. Wymiana wiązki nie jest problemem ponieważ na starej działo się to samo.

EDIT: Pomyliłem się, po przekreceniu stacyjki słychać przepustnice, tylko że otwiera się i zamyka cały czas do odpalenia auto. Drugą rzecz jaką zauważyłem to wyłączanie się zegarów po wrzuceniu biegu wstecznego, cały zaplon gaśnie, wszystko razem z klimatronikiem i podswietleniem. Jakie sugestie? Czy może to być uszkodzony licznik?

Zdałem sobie teraz sprawe że auto po odpaleniu i wrzuceniu wstecznego gaśnie i albo się po chwili włącza i silnik i wszystko pracuje jak trzeba, albo gaśnie i wtedy zapłon także działa jak trzeba i normalnie wtedy już da się go odpalić i wszystko smiga.

Edytowane przez hakimbo

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany. Winnym za takie cyrki okazała się stacyjka, a dokładnie styki na które przychodzi kostka do stacyjki. Piny były leciutko czarne. Pierwsze poszedl kontakt spray i patyczek higieniczny, nic to nie dało. Później papier scierny, troche pomogło ale zegar nadal się wyłączał po wrzuceniu wstecznego. Następnie małym pilnikiem wyczyściłem piny do gołego i wyczyściłem kontakt sprayem. Teraz wszystko działa jak należy, nawet wydaje mi się że kontrolki na zegarze i klimatronik swiecą jeszcze mocniej i wyraziściej niż przed awarią.

Edytowane przez hakimbo

Opublikowano

Najlepiej na nową wymienić bo koszt i tak niski,a jak styki były czarne to wsuwki w kostce nie mają dobrego styku.

Opublikowano
  • Autor

Masz rację, teraz popatrzyłem i zamienniki są tanie. Wiesz może jak wyciągnąc tą kostkę z pinami ze stacyjki? jest na to jakiś myk? czy trzeba szarpać aż wyjdzie?

Opublikowano
27 minut temu, hakimbo napisał:

Masz rację, teraz popatrzyłem i zamienniki są tanie. Wiesz może jak wyciągnąc tą kostkę z pinami ze stacyjki? jest na to jakiś myk? czy trzeba szarpać aż wyjdzie?