Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po upgrade mce low D na mce high L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Auto ma kilka bledow zdjecia z vcds w zalaczniku. 

Wszystko działa poprawnie, nie liczac nie działających postojowek i drogowych przod.

Wszystko inne w pełni dziala wycieraczki przod, tyl , klakson. Mijania kierunki stop oswietlenie tablicy rowniez dziala.

Wydaje mi sie ze gdzies jeszcze trzeba zmienic wysterowanie z plusowego na masowe.

20200226_150109.jpg

20200226_193752.jpg

Opublikowano

Co do wycieraczek to powinieneś przełożyć piny w kostce A 10 pinowej.

Masz też źle podłaczone zasilanie lewego światła tylnego. szaro-czarny kabel powinien być wpięty na 4 pin kostki 32 pinowej, w B6 low postojówka przednia i tylna jest podłączona razem pod pin 3, rozdzieliłeś je?

Błędy dot. v22 i g241 są totalnie od czapy. Kasowałeś je? Występują gdzieś jeszcze? Podaj kodowanie modułu

N144 to uszkodzona poduszka silnika - błąd nie związny z MCE

Link do rozpiski z MCE B6High na B7, ważne żeby kolory kabli zgadzały się z rozpiską.

rozpiska.png

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, bobikos napisał:

Co do wycieraczek to powinieneś przełożyć piny w kostce A 10 pinowej.

Masz też źle podłaczone zasilanie lewego światła tylnego. szaro-czarny kabel powinien być wpięty na 4 pin kostki 32 pinowej, w B6 low postojówka przednia i tylna jest podłączona razem pod pin 3, rozdzieliłeś je?

Błędy dot. v22 i g241 są totalnie od czapy. Kasowałeś je? Występują gdzieś jeszcze? Podaj kodowanie modułu

N144 to uszkodzona poduszka silnika - błąd nie związny z MCE

Link do rozpiski z MCE B6High na B7, ważne żeby kolory kabli zgadzały się z rozpiską.

Tak kabelki w kostce A to pierwsze co zrobilem to je przepialem. Z racji tego ze w b6 low wszystko w kostce A wygladalo identycznie jak w b6 high. To odrazu przepialem wszystko zgodnie z powysza instrukcja kfx-a. 

Otóż miałem mały wypadek przy pracy ponieważ musialem sie dostac do bagaznika i miedzyczasie podlaczylem akumulator. Pozniej zapomnialem o tym i zrobilo mi sie male zwarcie przy przerobce przekaznikow klaksonu i wycieraczek. Problem byl taki ze pozniej jak wszystko zlozylem do kupy to auto ciezko mialo zapalic i bylo drugie tyle bledow. Ale wyczytalem gdzies ze sa bezpieczniki w komorze silnika. Tam byl spalony bezpiecznik "15" po jego wymianie wiekszosc wrocila do normy. Dodam tez ze wycieraczki dzialaja normalnie na 1 i 2 biegu. Klakson dziala jak nalezy. W mce w output test jak robie testy to wszystko przechodzi tak jak trzeba czyli lewy przod mijania prawy przod mijania , lewy przeciwmgielny, prawy przeciwmgielny. Oświetlenie tablicy rejestracyjnej, lewy stop, prawy stop, srodkowy stop, pozycje lewa i prawa tez swieca jak trzeba. Jedyna niezgodnosc jaka zauwazylem to to iz jak w teście idzie lewy przod kierunek to swieci lp lt i lb to samo z prawej strony pp pt i pb. Czyli wszystkie naraz. Zasilania ktore schodzily z gory byly spięte do kupy i puszczone do mce a kazdy z kierunkow podpiety w osobne gniazdo do mce.

Nie wiem jak interpretować bledy  v22 i g241 moze jest gdzies od tego bezpiecznik badz przekaznik?

Opublikowano

Może uszkodziłeś MCE przy tym zwarciu bo V22 i G241 nie istnieją w Twoim aucie.

Opublikowano
  • Autor

MCE nie było podpięte w tym czasie. Po prostu czerwony kabel z przekaznika zaiskrzył mi z bolcem do którego przykrecony uchwyt przekaźników i mce. Wszystkie bezpieczniki w aucie przepatrzylem i byly cale pod maska byla spalona "15" , byłem po nocce jak zagladalem pod obudowe sterownika silnika i nie doszukiwalem sie tam innych bezpiecznikow. Moze kodowanie trzeba zmienic czy cos w tym stylu?

Opublikowano

pytałem właśnie jakie masz kodowanie.

Opublikowano
  • Autor

Kodowanie MCE to 11001

MCE nie było podpięte w tym czasie. Po prostu czerwony kabel z przekaznika zaiskrzył mi z bolcem do którego przykrecony uchwyt przekaźników i mce. Wszystkie bezpieczniki w aucie przepatrzylem i byly cale pod maska byla spalona "15" , byłem po nocce jak zagladalem pod obudowe sterownika silnika i nie doszukiwalem sie tam innych bezpiecznikow. Co do V22 i G241  to coś musi być na rzeczy, po odpaleniu auta spalanie cały czas pokazuje 40.2l/100km , pokazuje zasieg na 400km mimo ze mam prawie caly bak paliwa. W dodatku pedał hamulca jest twardy po odpaleniu auta.

Czy są jakies bezpieczniki/przekaźniki odpowiedzialne za wyzej wymienione przypadłości. W aucie wszystkie bezpieczniki sprawne w skrzyneczce kolo dolnego slupka A. Duze bezpieczniki za przekaznikami są całe. Przekazniki 370 i 53 podmieniane na sprawne , metalowe 2 bezpieczniki podmieniane tez sprawne. A problem nadal występuje. 

Edytowane przez pawelziom

Opublikowano
  • Autor

Przy silniku został mi się taki błąd. 

20200227_201749.jpg

Edytowane przez pawelziom

Opublikowano

Już pisałem że najprawdopodobniej lewa poduszka silnika jest uszkodzona - do wymiany

Opublikowano
  • Autor

Poduszka cała, jak nowka nigdzie nie ma śladów spekania czy wycieku.

Sprawdzane odrazu.