Jump to content
IGNORED

A4 B5 1.6 ADP Wyciek oleju

Recommended Posts

Posted

Witam was.

Mam do was prośbę, ponieważ może ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać. Otóż mam wyciek oleju w miejscu zaznaczonym na zdjęciu.. Dodam, że w dniu dzisiejszym mechanik wymienił uszczelkę pokrywy zaworów jednak po przejechaniu ok. 100km problem powrócił.

Wyciek jest zarówno w konciku bloku silnika pod kolektorem jak i cieknie po korpusie za osłoną rozrządu.

Może ktoś z was zna rozwiązanie?

33.jpeg22.jpeg

Posted

Jeżeli uszczelka jest dobrze zamontowana to wyciek jest prawdopodobnie z uszczelniacza wałka rozrządu.

Posted
22 godziny temu, maciej_m napisał:

Jeżeli uszczelka jest dobrze zamontowana to wyciek jest prawdopodobnie z uszczelniacza wałka rozrządu.

albo na mostku pod pokrywa zaworow zaraz za simeringiem.

• 2 months later...
Posted

Przyczyną okazał się nieszczelny simmering wałka rozrządu (notabene 1,5 roku po wymianie). Z kolei przyczyną dziwnego hałasu pompa wody.

Natomiast pojawił mi się nowy problem tzn. wyciek płynu chłodzącego na skrzynię. Wiecie co może być jego źródłem?

(płyn w zbiorniczku nie bulgocze, nie pozostawiam też białego dymu za sobą więc mam nadzieję, że nie jest to uszczelka pod głowicą...)

image0.jpeg

image1.jpeg

Posted

Z tyłu na głowicy jest przystawka rozdzielajaca z króćcami, na którą nachodzi wąż z szybko złączka, wąż zapinany opaską a od góry wchodzi termometr. Trzeba stwierdzić gdzie jest przeciek. Jak leci po głowicy i po bloku to najprawdopodobniej będzie to o-ring pod przystawka albo sama przystawka jest pęknięta.