Jump to content
IGNORED

Błędne wskazania temperatury zewnętrznej na fisie, klima nie załącza się w tryb chlodzenia

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam audi a4 b6 1.9 TDI 130km avf, 2004r i mam problem tego typu że wariuje mi temperatura zewnętrzna na fisie czasem jest dobrze a czasem tak jak na zdjęciu -45 stopni pokazuje np rano pokazuje dobrze temperature po nocy a jak postoi auto i po południu wracam z pracy to odrazu -45 i przez to chyba nie załącza się kompresor w tryb chłodzenia bo jak pokazuje temperaturę autentyczną taka jak na zewnątrz to klima chłodzi, czasem podczas jazdy temperatura na fisie wzrasta no do 20 stopni i klima załącza się w tryb chłodzenia, podejrzewam że winny jest czujnik temperatury zewnętrznej on jest pomiędzy zderzakiem a chłodnicą tylko że nie ma przy nim wtyczki tylko jest złącze i podłączone są dwa kabelki i kabel gdzieś dalej idzie ale nie mogę zlokalizować gdzie bo gdzieś się chowa w głąb a chciałbym wyjąć i przeczyscic styki we wtyczce czy ktoś wie gdzie się łączy ten czujnik w którym miejscu? Z góry dzięki i prosiłbym o pomoc.

IMG_20200408_165516755.jpg

IMG_20200408_171330490.jpg

IMG_20200408_172724073.jpg

Posted

Wtyczkę trzymasz w palcach.

Posted

Ok dzięki nie wiedziałem że to się rozłącza a jeszcze mam pytanie od czego jest ta rurka bo ma mocowanie na dole ale jest jakby urwane i nie trzyma się ona bo u kolegi jest ona przymocowana do dołu chłodnicy czy to jest tylko mocowanie ?

IMG_20200408_184242191.jpg

Posted

Chłodnica oleju wspomagania 

Posted

Spoko a nic się nie stanie że nie jest ona przymocowana ?

Posted

Ja też mam mocowanie urwane jak masz jeszcze jakąś możliwość ża co złapać to trykietką potraktuj lub coś innego.

Posted

Okej tak zrobię dzięki a jeszcze mam pytanie odnoście klimy czy to normalne że po wyłączeniu silnika gdy klima była włączona to przez około 10 sekund syczy w okolicach podszybia tych rurek od klimatyzacji? I po tym czasie syczenie ustaje czy jest to spowodowane że czynnik jest sprężany czy czymś innym?

Posted

To normalne.

Posted

A rozumiem to spoko, dzięki wielkie za pomoc