Jump to content
IGNORED

Seat Ibiza 6L 1.8T BJX - Turbo późno wstaje [logi]

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam problem z moją Ibizą 1.8T (BJX) po programie ABT i z instalacją LPG. Mam wrażenie, że turbo późno wstaje. Zrobiłem logi i rzeczywiście potwierdziłęm moje przypuszczenia. Do tej pory zrobiłem:

- wymieniony na nowy, oryginalny zawór N75

- podmieniona DV'ka z innej Ibizy (czyli można ZAŁOŻYĆ, że nie tutaj jest problem :) )

- turbina oddana do regeneracji

Po wszystkich "zabiegach" turbo-dziura się zmniejszyła, ale nadal to nie jest to... Może ktoś ma jakieś pomysły i może pomoże mi zinterpretować poniższe logi (logi robione na benzynie i rozgrzanym silniku):

- dynamiczne 002-033

LOG.TUNEZILLA.COM

- dynamiczne 003-020

LOG.TUNEZILLA.COM

- dynamiczne 115-118

LOG.TUNEZILLA.COM

- statyczne 002-033

LOG.TUNEZILLA.COM

- statyczne 090-093

LOG.TUNEZILLA.COM

- statyczne 090-093 (na gazie)

LOG.TUNEZILLA.COM

Z góry dzięki za każdy pomysł :)

Pozdrawiam.

Posted

Turbo wstaje normalnie. Masz 0,6b przy 2300 czyli tyle co w serii i pełne zadane doładowanie 1,1bar przy jakiś 2800 więc jest ok?

Posted

Tylko to nie jest seria właśnie :/ Na wykresie z grup 115-118 widać, że zadane ciśnienie (czerwona linia) wznosi się wcześniej niż ciśnienie zmierzone (linia pomarańczowa). Druga sprawa, że zadane ciśnienie strasznie wcześnie wstaje wg mnie... Ale nie jestem ekspertem w tej sprawie, więc ciężko mi to oceniać.

Posted
46 minut temu, Poprobi napisał:

Tylko to nie jest seria właśnie :/

Przecież widzę. A co, ma pompować 1 bar przy 2 tys? To nie diesel :facepalm:

Posted

Czyli wszystko jest ok, a ja szukam dziury w całym? :)

Posted

Może programem da się to jeszcze poprawić ale nie jest źle. Sprzęgło przynajmniej ma trochę lżej :P Teraz cieplej więc na seryjnym icku też się odczuwa spadek mocy.

Posted

Ok, dzięki za odpowiedzi. W takim nie będę drążył dalej "problemu" :) Pozdrawiam.