Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju z lewej strony/ BWE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem ( po wymianie oleju z Castrola na Motul - być może przypadek ) że z lewej strony silnika stojąc przed autem od góry w rogach pojawił się lekki wyciek (  wyglądało to na początku na zapocenie ) , ale po dłuższym postoju (auto stało  kilka dni (7) w garażu ) na podłodze zauważyłem ok 1cm kropkę oleju i to właśnie z tej samej strony gdzie było zapocenie , więc chyba gdzieś się zbiera olej i zaczyna kapać ( wygląda to na łączenie dekla przy śrubach ? ) z tego co oglądałem w sieci te silniki właśnie dość często widziałem że z tej strony jest zapocone ( to norma ? , przejmować się tym , czy to oby uszczelka czy z czegoś innego może kapać w tym miejscu ) ? Dużo jest roboty z wymianą tej uszczelki ( jakie koszta jeśli to ten problem ? ) 

Opublikowano

Uszczelka dekla i nowe śruby bo na starych będzie znowu puszczać.

Opublikowano
  • Autor

Dodaję foty gdzie dokładnie pojawiło się zapocenie

CE777371-294D-4307-8F6E-FF1F5204D887.jpeg

0FEAEDAF-6697-48BE-BFC0-C41CDCE522F6.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Pod tymi rurkami i u góry z tej samej strony silnika też w rogu ( zapocona jest ta osłona srebrna termiczna i to z niej kapie niżej )

Jeśli to faktycznie uszczelka to jakie mniej więcej koszta robocizny i części ( czytałem że do tej wymiany trzeba trochę porozbierać )

Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.04.2020 o 07:12, afroo. napisał:

Uszczelka dekla i nowe śruby bo na starych będzie znowu puszczać.

Robiłeś to u siebie ? , nie wiem co mam myśleć kontaktowałem się z 2 mechanikami vag ( oboje polecani , jeden robił mi przy aucie , oboje pracowali w ASO po naście lat ) jeden mówi że to faktycznie uszczelka i z wymianą ok 200pln , drugi stwierdził że tam nie ma uszczelki tylko jakiś silikon łączący i sama robocizna 1200pln , więc sprzeczne info i różnica w cenie raczej znaczna.

Opublikowano

Drugi ewidentnie Cię nie zrozumiał albo nie widział tego zdjęcia.

Pierwszy dobrze wycenił ale pewnie bez śrub więc warto dołożyć i mieć spokój.

Pod dekiel idzie zwykła uszczelka, a śruby daje się nowe bo mają kołnierz i gumową podkładkę, która z czasem ulega zagnieceniu i tez puszcza.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko się zgadza , uszczelka była przyczyną zapocenia, wymieniona na oryginał z ASO i problem znikł , dziękuję za pomoc .