Dawid0903 Posted May 14, 2020 Posted May 14, 2020 Witam. Mam problem z moim a4 b7 1.9tdi BKC 2007r. Jestem po czyszczeniu filtra DPF maszynowo. Niestety po dwóch tygodniach znowu wyswietlil sie blad dpf i auto wchodzi w tryb awaryjny. Mechanicy wgrali mi nowe oprogramowanie i to pomoglo tylko na kilka dni. Czy ktoś z Was mial podobny problem ? Dodam, że mialem jakies dwa miesiace temu remont silnika tj panewki, uszczelniacze, szklanki,walek rozrządu +filtry i oleje.
piotrsob1 Posted May 14, 2020 Posted May 14, 2020 (edited) Wypadało by ustalić jakiej natury jest problem z DPF-em i w jakich sytuacjach on występuje Wiąże się to z wykonaniem konkretnej diagnostyki , która pozwoliła by na ustalenie w jakim stopniu za problem odpowiada stan silnika i jego osprzętu , a w jakim sam filtr DPF. Aby z takiej diagnostyki wyciągnąć właściwe wnioski to trzeba spędzić w aucie sporo czasu podczas normalnej eksploatacji, logując grupy które mogą nam tą wiedzę dać. Potem trzeba by potwierdzić lub wykluczyć uzyskane wnioski organoleptycznie je weryfikując. Bez tego to można powróżyć z fusów lub szklanej kuli.... Co mogę porazić to unikanie tanich samochodów wyposażonych w DPF, koszta doprowadzenia do prawidłowej jego pracy mogą nie mieć uzasadnienia ekonomicznego, a wycięcie gada przy nagonce na ekologie może mieć krótkie nogi .... Lepiej według mnie kupić starszego diesla bez tej zjefajnej technologii, albo całkiem świeże z niewielkim przebiegiem które ma szansę jakiś czas jeszcze pojeździć bez problemów z nim ... Można też pójść w benzynkę lub elektrykę , ale to już też raczej tanie nie będzie Edited May 14, 2020 by piotrsob1
Recommended Posts