KiloJablek Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich, może się przyda. Otóż udało mi się rozwiązać problem z potencjometrem G356 (czujnik położenia dachu) znajdującym się pod poszyciem dachu. Miałem problem z otwieraniem dachu, dach otwierał się do połowy, nie otwierała się tylnia klapa, proces zatrzymywał się. Na VAGu wywalało błąd 02000 - Switch Position, 008 - Implausible Signal. Winnym okazał się ów potencjometr. Nowy kosztuje sporo więc postanowiłem spróbować go naprawić. Delikatnie podważyłem obudowę nożem i po zdjęciu obudowy i oględzinach stwierdziłem spory luz na sworzniu obracającym potencjometr. Wyrobił się otwór w plastikowej części w środku potencjometru, przez co sworzeń obracając się nie do końca przekręcał potencjometr, który nie osiągając odpowiedniej pozycji nie wysyłał sygnału do następnych czujników. Naprawa polegała na sklejeniu sworznia z potencjometrem. Wystarczyło mniej więcej znalezć środek luzu i kapnąć super glue. Teraz wszystko chodzi jak trzeba. Kilkanaście razy otwierałem i zamykałem dach bez problemu. Nie pokazuje błędów. Niestety nie robiłem zdjęć ale wrzucam rysunek poglądowy Z fartem! Edytowane 20 Maja 2020 przez KiloJablek
Rekomendowane odpowiedzi