Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomocy błąd 18080

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent 1.8t bfb mam problem z błędem 18080-Coolant Fan Control 1 (poniżej wrzucę zdjęcie tego błędu). Więc tak wymieniłem czujnik plynu g21, termostat, sterownik wentylatorow razem z wentylatorami, a wentylatory dalej nie działają błąd po skasowaniu dalej powraca. Już nie mam pojęcia co może być przyczyną tego. Proszę o pomoc bo upały się już zbliżają a nie chcę zagotować silnika.

20200615_162728.jpg

Opublikowano

Sprawdzałeś kable i wtyczkę do wentylatora na ewentualne uszkodzenia przerwania? Błąd mówi o przerwie lub zwarciu na mase. Brak komunikacji. Gdzieś po drodze ze sterownika do wiatraka jest przerwa.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem kable są ok. Wtyczka też ale wtyczkę mogę wpiąc odwrotnie obrócić ja o 180° i wtedy wentylatory nawet bez kluczyka włączają się na full.

Widać że ktoś już bawił się tymi kablami przedemna bo wtyczka jest nie oryginalna kable są lutowane ale sprawdzałem luty I są ok.

Edytowane przez Pcmm1

Opublikowano

Sprawdzałeś elektrycznie każdy pojedyńczo na przejście czy tylko wizualnie?

Opublikowano
  • Autor

No w sumie tylko wizualnie sprawdzałem.

Opublikowano
  • Autor

Kable elektrycznie sprawdzałem tylko po kątem prądu. Ale spróbuję jeszce dziś to sprawdzić 

Opublikowano

1. Uzupełnij poprawnie swój profil bo masz tam A4 B5. To wprowadza w błąd.

2. Wymieniałeś sterownik i wentylatory na nowe czy na używki? Jeżelu na używki to masz 100% pewność, że były sprawne?

3. Zrób fotke nr. części sterownika wentylatora i wstaw. W A6 w pewnych rocznikach padały sterowniki i wymieniali je na akcji serwisowej. Kable i płytki były zalane tworzywem sztucznym żeby wilgoć sie tam nie dostawała ale pomimo tego w niektórych i tak sie dostawała i miedź się utleniała i była przerwa w obwodzie. Do wymiany były wtedy wiatraki i sterowniki. Nazwa akcji serwisowej była 19F8

Opublikowano
  • Autor

Ok już uzupełnione, sterowniki i wentylatory używki, ale mam 100% pewności że działały kupione od znajomego sprzedawał na czesci. Dzięki za odpowiedź tylko sprawa wygląda tak że poprzedni właściciel wymieniał już sterownik na używke ale to nic nie dało, i nie mam tego orginalnego sterownika.20200413_161601.jpg

Opublikowano

Piszesz że czujnik temp. g21 wymieniałeś. Nie ma takiego. Jest czujnik podwójny czujnik g62 4ro pinowa wtyczka i na dole na wyjściu chłodnicy jest czujnik temp.  g83 wtyczka 2 pinowa. Który wymieniałeś? Ten dolny na chłodnicy steruje wiatrakami jeżeli się nie mylę.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Aa przepraszam mój błąd wyminialem ten u góry co ma 4 pinowa wtyczkę. Jeżeli piszesz to może wina jest przez ten czujnik, nie wiesz może czy da się go jakoś sprawdzić naprzyklad vagiem ?

Opublikowano

VCDS sterownik silnika w grupie 130 chyba.

G62 jest grupa 001

Screenshot_20200615-222909_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Ok, jutro sprawdzę. 

Opublikowano
  • Autor

Wcześniej nie miałem pojęcia o tym czujniku, prawdopodobnie on jest winowajcą okazało się że piny są zaśniedziałe. Wyczyszce to i mam nadzieję że bedzie ok.

Opublikowano

No zobaczymy. Sprawdź go też na vcds ile stopni pokazuje.